Няколко начина за слагане на кисело зеле за зимата

вход през zajenata.bg
1640596
Рецепта за кисело зеле

Рецепта за кисело зеле

1. Солта е 2% от обема на съда - за 50 л бидон - 1 кг едра морска сол. Това включва и обема на зеленчука вътре, щото той си е пак 90% вода, несолена.
2. Зелето да е зряло, даже бяло и плътно, твърдо. Изчиствам външните повредени листа, измивам го и изрязвам кочана напълно - до листата. Получава се дупка с форма на 4-странна пирамида. Запълвам дупката със сол. Зареждам подготвените по този начин зелки плътно в бидона. С кранче е за предпочитане.
3. Водата е от чешмата - заливам догоре бидона, ако е останала сол от килограма, я досипвам отгоре. Затискам го на 2-3-я ден с решетка и/или плосък камък, и започва претакането, всеки ден поне веднаж, и така до 20-я ден. Към края на месеца е готово. Зелето не трябва да има контакт с въздуха, разваля се. За спиране на ферментацията не ползвам никакви химии, зимата е студена и след втасването сока се избистря, киселината сама спира по-нататъшния процес. При температура над 15-16º има опасност да се развали, на топло зеле не става!
 

1
2 3 4 5 6 7
Още от "Кулинарни съвети"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft