Рецепта, оцеляла в продължение на 1000 години: Напитката на древните славяни възстановява силата и имунитета - ето как се приготвя

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Лечение с билки
Рецепта, оцеляла в продължение на 1000 години: Напитката на древните славяни възстановява силата и имунитета - ето как се приготвя
232
Снимков материал: pixabay.com
Рецепта, оцеляла в продължение на 1000 години: Напитката на древните славяни възстановява силата и имунитета - ето как се приготвя

Медовината, вино, приготвено от мед, е една от най-старите напитки в този регион. Древните славяни са я пили по празнични поводи, предлагали са я на гости и са я използвали в ритуали.

Вярвало се е, че медовината дава сила, смелост и жизненост, така че не е чудно, че традицията ѝ е оцеляла и до днес.

Първоначално медът се е използвал изключително като храна. Едва по-късно хората започнали да го смесват с вода, билки, цветен прашец и други естествени добавки. След ферментация се е получавало ароматно, сладко вино - медовина. Процесът е подобен на производството на други вина, но с една важна разлика: основната съставка не е грозде, а мед.

Съставки

  • 1 кг ливаден мед в пчелна пита с цветен прашец
  • 25 г мая

Как се прави медовина

Пчелната пита първо се смила в месомелачка, така че медът и восъкът да се смесят добре. След това масата се поставя в тенджера (с обем около 5 литра), добавят се четири литра вода и бавно се загрява до 35°C, като се бърка непрекъснато. Важно е да не се допусне кипене - целта е просто сместа да се загрее.

След като се отстрани от котлона, добавете разтворената мая (смесена с малко мед), разбъркайте добре и оставете за една нощ, за да започне ферментацията.

На следващия ден прецедете сместа през тензух и я налейте в бутилки. Бутилките трябва да се държат непокрити, тъй като медовината все още ври. При стайна температура (около 20°C) изчакайте момента, в който напитката започне да „цвърчи“ – това е знак, че ферментацията напредва.

Когато ферментацията започне да се усилва, бутилките се преместват в хладно, полутъмно помещение, за да се забави процесът. Дори тогава бутилките не се запечатват, тъй като биха могли да експлодират под налягане. Бутилките се запечатват само преди употреба.

Как се пие медовина

Медовината може да се пие като освежаващо вино, а ако искате по-мек вкус, можете да добавите малко прясно изцеден лимон в чашата - половин лимон на чаша.

Ако се използва като лекарство, традиционно се пие:

  • три пъти дневно по 250 мл,
  • около час преди хранене

Смятало се е, че укрепва тялото, повишава енергията и има благоприятен ефект върху храносмилането и имунитета.

Напитка с история

Медовината носи аромата на поляна, слънцето в бутилка и духа на традицията. Лесна е за приготвяне, има отличителен аромат и е част от народния бит от векове. Днес, когато се връщаме към природата и домашните рецепти, много хора приготвят медовина точно както преди – бавно, търпеливо и с много любов.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft