Тази баница има много имена - Хармоника, Акордеон, Диплена баница ... Аз я знам под последното име и е най-вкусната, която някога съм правила! Плънката попива в диплите на корите и става супер сочна и много, много вкусна.
Ето какво ви е необходимо:
Диплена баница
Продукти:
- 500 г кора за баница
За сместа:
- 3 яйца
- сол на вкус
- 200 мл течно кисело мляко
- 300 г извара/меко сирене
- 200 мл газирана вода (или обикновена)
- 80-100 мл олио
- 2 супени лъжици грис
- 1/2 чаена лъжичка бакпулвер
- сусам за поръсване отгоре
Приготвяне:
Разбъркайте яйцата с малко сол, извара, грис, бакпулвер, олио, газирана вода и кисело мляко.

Снимка: YouTube
Намажете тава за печене с размери 36х20 см с олио.

Снимка: YouTube

Снимка: YouTube
Изсипете сместа отгоре и я разпределете равномерно, така че да попие навсякъде.

Снимка: YouTube

Снимка: YouTube
Оставете да престои 15 минути, поръсете със сусамови семена и печете в предварително загрята фурна на 230 градуса.

Снимка: YouTube
Намалете на 200 и печете 30-40 минути.

Снимка: YouTube
Готовата баница напръскайте с вода, покрийте с кърпа да се "задуши" 10-тина минути и след това й се насладете с чаша кисело мляко или айрян!

Снимка: YouTube

Снимка: YouTube
Да ви е сладко!

Снимка: YouTube
Вижте процедурата ТУК :













