На 4 декември Православната църква почита Света Варвара – една от най-тачените раннохристиянски мъченици. Според преданието тя е родена в заможно езическо семейство, но приема християнството въпреки волята на баща си.
В християнската традиция Света Варвара е покровителка на хора, починали внезапно, без да имат време за покаяние и причастие. В народните вярвания у нас тя закриля плодовитостта, децата, домашните птици, здравето и особено предпазването от шарка. Празникът е известен и като Женска Коледа – ден, в който млади девойки, наричани „варварки“, обличали нови премени и обикаляли домовете, за да носят благословии за плодородие и щастие. Стопаните ги дарявали със сушени плодове, боб, брашно и други продукти.
Според традициите жените не извършват женска работа, а се вярва, че първият гост в дома – „полазникът“ – предвещава каква ще е годината. Ако първи влезе жена, се смята, че домашните птици ще мътят женски пилета. Девойките, които мечтаят да се омъжат, стават рано, изпичат бяла питка и я раздават на съседи и роднини. Най-първата раздавала се смята за най-близка до бъдещо венчило.
Трапезата на този ден се подрежда до прясно измазано огнище и включва медна питка, мед, сол, пипер и вода. Особено място има „варварската свещ“, запалвана върху обредния хляб. След разчупването на питата високо над главата стопанката вярвала, че житото и децата ще растат здрави и силни. Свещта се пазела през цялата година и се палела при бури, градушки или затруднено раждане на добитъка, защото се смятала за защитна.
Обредите включват и оставяне на питка край огнището, за да „дойде баба Шарка да си хапне“. Децата прескачат огън на кръстопът, за да бъдат здрави и да не ги сполети болест. Стопанките готвят пшеница, царевица или варива и раздават на съседите „за да не се запече нивата“. На места се извършва и ритуал за кокошките – в ограден с въже кръг се хвърля царевица с пожелание птиците да стоят близо до дома и да не се губят.
Постната трапеза може да включва пшеница, фасул, бакла, грах, нахут, царевица, сусам, постна пита, пълнени чушки с ориз, ошав и риба. Празникът е част от поредицата три последователни кадени вечери – наред с тези срещу Коледа и срещу Сурва.
На този ден имен ден отбелязват Варвара, Варя, Варка, Барбара и Варадин.














