Солена великденска торта със спанак и сирене - опитайте нещо различно и оригинално за празника

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Тестени изделия
Солена великденска торта със спанак и сирене - опитайте нещо различно и оригинално за празника
Солена великденска торта със спанак и сирене - опитайте нещо различно и оригинално за празника
admin
Добавена от: admin
8946
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

За тестото:
450 гр. брашно
150-200 мл топла вода
12 гр. прясна мая
3 супени лъжици олио
1 чаена лъжичка сол
1/2 чаена лъжичка захар
Плънка:
800 гр. лапад или спанак
450 гр. извара/сирене (или смес)
8 яйца
1 чаена лъжичка майорана
малко настъргано индийско орехче
при необходимост сол
1 супена лъжица галета
За пръскане на корите:
олио

Традиционна солена торта, която се готви по време на Великденските празници в Италия. Плънката може да се направи от лапад или спанак. Опитайте непременно за тазгодишния празник - ще останете очаровани!

В купа сложете брашното, маята, олиото, солта, захарта и водата, и омесете хубаво тесто. Оставете го да втаса и през това време пригответе плънката. 
Листата лапад попарете във вряща подсолена вода за няколко минути, колкото да омекнат. След това хубаво ги отцедете от водата и накълцайте ситно. Поставете лапада в купа, добавете сиренето (изварата), две яйца, подправките, галетата, посолете на вкус и разбъркайте. 
Тестото разделете на една по-голяма част и три по-малки. 
От по-голямата част върху набрашнен плот разточете кора, малко по-голяма от формата (тавата) за печене (26 см в случая), намазана предварително с олио, и поставете вътре кората. Поръсете тестото с олио. 
Вземете една от малките топки тесто и разточете кора с размера на дъното на тавата. Поставете я във формата и пак напръскайте с олио. Със същия размер разточете и втората кора, и я поставете във формата. 
Поставете плънката и заравнете. 
На пет места отстрани и едно в средата направете дупчици (приблизително с големината на едно яйце) и във всяка счупете по едно яйце (не трябва да се големи). Леко ги посолете. 
Разточете кора от третата топка тесто и я поставете върху яйцата. Загънете навътре частта от първата кора, която виси отвън, и я напръскайте с олио. 
Загрейте фурната на 180-190 градуса и печете тортата около 50 минути. 
Поднесете я топла или студена с кисело мляко.

Съвет:
Яйцата в плънката могат да се поставят и варени, както е на снимка № 4. 

солена великденска торта

солена великденска торта 1

солена великденска торта 2

солена великденска торта 3

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft