Софийска баклава

вход през zajenata.bg
Софийска баклава
admin
Добавена от: admin
60850
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

1 пакет (400 гр.) фини кори
4 яйца
1 ч.ч. олио (или смес от масло и олио)
3-4 к.ч. смлени орехи
1 ч.ч. брашно

4 с.л. масло
1 ч.л. бакпулвер
1 щипка сол
5 ч.ч. вода
4 ч.ч. захар 
2 прахчета ванилия

Разбийте яйцата на гъст крем, прибавете смлените орехи, смесеното с бакпулвера и солта брашно и 1 ч.ч. захар. Разбъркайте добре сместа.

Намажете с масло правоъгълна тавичка и покрийте дъното с 2 листа от корите. Намажете ги с мазнината, а отгоре наръсете част от плънката. Покрийте с още 2 кори, полейте с олио и отново с плънка. Продължете да редите така корите и плънката, докато се изчерпат количествата, като най-отгоре завършите с пласт кори. Нарежете баклавата на квадрати или ромбове и поръсете с разтопеното масло (или остатъка от мазнината за корите). Печете в загрята на 180 градуса фурна, докато корите получат приятен златисто-кафяв захар. Извадете баклавата да изстива, а през това време пригответе сиропа: Смесете водата с останалата захар и варете, докато течността се поизпари, и се получи гъст захарен сироп. Ароматизирайте го с ванилията (може да добавите и лимонена кора или малко лимонов сок) и залейте студената баклава с горещия сироп. Оставете я да попие добре сиропа (поне 1 денонощие), след което поднесете. 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft