Тиквички туршия
	4 кг тиквички
	16-32 скилидки чесън скилидки чесън
	16 с.л. сол
	листа от дюля или вишна
	1 връзка копър или цвят копър
	32-48 зърна черен пипер
	за саламурата:
	2 ч. ч. ябълков оцет
	1 с.л. синапено семе
	1 с.л. семе от копър
	4 ч. ч. вода
	* Избират се по-млади тиквички, без образувани семена. Почистват се тънко от кората, ако е необходимо, и се нарязват на тънки кръгчета, кубчета или пръчици;
	* На дъното на буркан се слагат 2-3 зърна черен пипер, скилидка чесън и клонка копър (ако е цвят част от него, ако е пресен копър се нарязва на ситно и се омесва с тикчичките);
	* Буркана се пълни до чертата с тиквички, слага се 1 с.л. сол и отгоре се слага като капаче 1 дюлево и 1 вишнево листо (заради дъбилните вещества листата правят туршията по-трайна, а заленчуците по-хрупкаваи);
	* Марината се приготвя като се завира водата с оцета и се добавя синапено семе (по желание) и копърово семе. Маринатата ври около 5 мин;
	* Още горещата марината се разпределя по бурканите. Ако бурканите не са достатъчно пълни (до чертата) се допълват с гореща вода. Слагат се капачките;
	* В съда в който ще се варят бурканите се слага скара (може да се импровизира с пръчки или да се подложи кърпа) и се подреждат бурканите. Заливат се със студена вода, която трябва да ги покрие. След завирането бурканите врат 5 мин;
	* Изваждат се и се подреждат с капачките надолу. На дригия ден се подреждат на мястото за зимнина.

                            
                            
                            
                            
                            
                            







