Няколко от най-известните и вкусни торти рецепти

вход през zajenata.bg
219937

Торта Династия

10 белтъка
300гр. кристална захар
300гр. смлени орехи
3с.л. брашно
кора от 1 лимон
3 пакeтчета ванилия

Продукти за основния крем

1 литър прясно мляко
10с.л. захар
8с.л. брашно
10 жълтъка
кората от 1лимон
2 пакетчета ванилия

Допълнителни продукти за крема

250гр. масло
100гр. пудра захар
200гр. разтопен черен шоколад

приготвяне на блат

Белтъците се разбиват на сняг. На тънка струйка се прибавя захарта и всичко се разбива до пълното й разтваряне. Добавят се смлените орехи, брашното, настърганата лимонова кора и ванилията. Сместа се разбърква внимателно с лъжица или лопатка. Изсипва се в правоъгълната тава от фурната, застлана с хартия за печене. Блатът се пече на 150ºC в предварително загрята фурна. (сместа разделих на 4 и пекох последователно в кръгла тортена разкопчаваща форма а диаметър 23см, върху предварително изрязани кръгове от пекарска хартия, на 170ºC, долен нагревател вентилатор, на второто ниво отдолу нагоре, за по 15-16 минути на блат) (при втората торта “Кошницата с цветя”, забърках доза и половина, пак разделих сместа на 4, но в друга по-голяма форма с р-ри 25см/30см)
приготвяне на крем

Брашното, захарта и ванилията се смесват в купа и се разбъркват. Добавя се малко мляко до получаване на каша. Прибавят се жълтъците и настърганата лимонова кора. Всичко се разбива добре и постепено се разрежда с останалото мляко. Сварява се гъст крем. (да не ви излъжа, но приблизително за 15-20 минути е готов). След като готовият крем изстине напълно се разделя на две части. Към едната се прибавя маслото, разбито на пухкав крем с пудрата захар. Масленият крем се разбива добре с миксер. Към другата част от основния крем се прибавя разтопения на водна баня черен шоколад. И този крем се разбива отново добре с миксер.
сглобяване

Изпеченият блат се разрязва на три ленти по дължина. (ако сте пекли цялата смес в тавата на фурната). Сглобява се по обичайният начин – блат, кремове, блат, кремове и т.н. Кремовете се намазват един върху друг – маслен, шоколадов. Тортата се намазва отстрани и отгоре с крем и се гарнира с млени орехи.
при първата торта покрих само с крем, отделно направих едно зайче от шоколадовото тесто на van444eto за украса:

Рецепта за 100 гр шоколад:
100 гр. шоколад
1 супена лъжица глюкоза
1 ½ супена лъжица вода
1 кафена лъжичка захар кристал
пудра захар за доомесване /около 2 суп. лъжици/

сложете водата и кристалната захар да заврат. не варете продължително за да не се изпари водата. достатъчно е да се разтвори захарта. глюкозата /върха на глюкозата е колкото долната извивка на лъжицата/ се добавя към горещата вода. бърка се до пълното разтваряне на глюкозата. 2-3 пъти се връща на изключения котлон за използване на топлината, но без да завира.
в микровълнова фурна или на водна баня /при често разбъркване/ се разтопява шоколада. внимава се да не “кипне” и да се карамелизира. оставят се да изстинат малко. двете смеси – глюкозената и шоколадовата, трябва да са с еднакви температури за да се избегне пресичането. Нямам термометър но ще го кажа така: ако приемем че ръцете ни са топли, смесите трябва почти да не се усещат на кожата. тоест, гоним подобна температура. да не е хладко на пипане, но и да не е по-топло от ръката.
смесват се при непрекъснато бъркане /1 минутка е достатъчна/.
получава се една смес която прилича на разтопена дъвка на конци. увива се добре в найлон и се оставя в хладилника. добре е да престои поне половин час. по този начин се пукат мехурчетата които се получават от смесването и сместта добива нова плътност. след това, САМО при необходимост (ако лепне или е по рядко) се измесва с пудра захар.
ако се използва КАФЯВ кувертюр:
 на 100 гр. кафяв кувертюр
1 с.л.вода (ама с връх, тоест нито капка по-малко)
1 с.л. глюкоза
1 кафена лъжица захар кристал
БЯЛ кувертюр

на 100гр бял кувертюр
2/3 с.л. вода
3/4 с.л. глюкоза
3/4 кафена л. захар кристал

1 2 3 4 5 6 7 8
9
10
Торти и сладкиши
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft