Традиционен козунак

вход през zajenata.bg
Традиционен козунак
admin
Добавена от: admin
20059
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

1 кг брашно
40 гр прясна мая
6 яйца
200 гр масло
250 гр захар
400 мл прясно мляко
кората на половин лимон, настъргана
2 праха ванилия
1 с.л. бренди/коняк
стафиди (по желание)

Брашното се пресява в дълбока купа и се оставя на топло (върху печката или радиатора).

Маята се размива в малко хладко мляко и към сместа се добавят 1 супена лъжица захар, щипка брашно и всичко се разбърква добре. Маята се оставя да шупне на топло.

Яйцата се разбиват с миксер на гъст крем. Към тях се прибавят прясното мляко, разтопеното масло, вани­лията, захарта и брендито. Всичко се разбива много добре до хомогенна пухкава смес.

В затопленото брашно се прави кладенче и в него последователно се добавят шупналата мая и яйчената смес, като постоянно се добавя част от брашното и се бърка. От сместа се омесва меко и еластично тесто (трябва да започне да се отделя от стените на съда). Тестото се прехвърля в чиста купа, поръсва се с малко брашно u се оставя да втасва на топло, покрито с кърпа. 

Щом тестото удвои обема си, се премесва още веднъж и към него се добавя настърганата лимонена кора. По желание на този етап може да се добавят и стафиди, предварително оваляни в брашно, за да не потъват в тестото.

От тестото се оформят козунаци в желаната форма - плетени или в кръгла форма. Прехвърлят се в намазнени и набрашнени тави/форми, като се оставя достатъчно място, за да може тестото да втаса още веднъж преди печенето. 

Повторно втасалите козунаци се мажат с разбито яйце и се поръсват със захар. Пекат се в умерена фурна, между 180 и 200 градуса, докато хванат приятна златиста коричка. Оставят се да изстинат леко във формата, преди да се извадят.

Полезен съвет:

Всички продукти за козунака е добре да са леко затоплени (но не горещи), а помещението, в което ще се меси, също трябва да е затоплено. Така козунакът ще стане на конци.

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft