Учени от Германия и България твърдят, че българско сирене и мляко от Родопите пазят от най-коварни болести

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Учени от Германия и България твърдят, че българско сирене и мляко от Родопите пазят от най-коварни болести
6894
Учени от Германия и България твърдят, че българско сирене и мляко от Родопите пазят от най-коварни болести

Овчето мляко и сирене от Родопите имат най-високото съдържание на антиканцерогенни субстанции и помагат за предпазването от няколко вида рак.

Това установиха български учени от Института по криобиология и хранителни технологии след продължили 9 години изследвания, съобщи БНТ.  

Българските учени, в партньорство с техни колеги от Германия, са изследвали три породи овце, отглеждани в Родопите - каракачанска, родопски цигай и среднородопска. Основната цел е била да се проследи биологичната стойност на овчето мляко и съдържанието на мастни киселини.

Проф.

Любомир Ангелов от Института по криобиология и хранителни технологии уточни: "Изследването сочи, че нашите породи, които са каракачанската и родопският цигай, са с най-високо съдържание на антиканцерогенни субстанции в млякото."

Тайната на продукта е в естествената хранителна мая

Каракачанската овца е най-древната порода по нашите земи, селектирана през вековете. С опазването ѝ от години се занимава д-р Стойчо Данчев от родопското село Момчиловци. В момента стадото му наброява 300 каракачански овце и още толкова от другата местна порода родопски цигай. Ето какво обясни той:

"Каракачанската овца е устойчива на заболявания, много приспособима, на ден тя изминава 15-20 километра, задължително трябва да ходи на дълги разстояния, да пашува."

Д-р Стойчо Данчев добавя, че това е рецептата за дълголение в Родопите: "Нашите деди, тук в Момчиловци, са отглеждали навремето около 40 000 овце, и старото поколение, които са гледали, почти всички живееха 90-100 години."

Точно естествената и разнообразна паша в Родопите води до високото съдържание на антиканцерогенни субстанции в млякото на овцете, установяват учените.

Препоръката е да се ползва планинско и високопланинско мляко, от което да се прави предимно сирене и кисело мляко. Това е най-подходящо, по този начин сезапазватбиологично активни вещества в другите продукти.

"Има явни научни доказателства, че те подтискат и са като превенция против рак на кожата, рак на дебелото черво, на стомаха", допълва проф. Любомир Ангелов.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft