Диетологът Предраг Ненадич разбива всички установени митове: „Няма да ям яйца, ще си натрупам холестерол!“ - това, казва той, е пълна заблуда. Най-големият проблем не са мазните храни, а захарите.
Ненадич, един от най-известните експерти по хранене у нас, обяснява, че мастният черен дроб и повишеният холестерол не се причиняват от бекон, яйца и месо.
„Черният дроб превръща излишната захар в мастна тъкан. Това е основната причина за омазняване на черния дроб, а не беконът и яйцата“, предупреждава той.
Когато елиминираме здравословните мазнини от диетата си и ядем твърде много хляб, сладкиши, тестени изделия и рафинирана захар, черният дроб започва да се претоварва и да складира мазнини - така се получава безалкохолният стеарат на черния дроб. Последиците са видими по кожата: пъпки, пърхот, сърбеж, лющене на ноктите.
Ненадич напомня, че холестеролът е необходим за организма - той служи за изграждане на клетки и хормони. Проблемът възниква само когато „лошият“ LDL холестерол се увеличи.
Триглицеридите също скачат не заради мазното месо, а заради:
- твърде много хляб, сладкиши и тестени изделия
- големи количества плодове
- рафинирана захар
Що се отнася до „детокса“, експертът посочва, че черният дроб не може да се прочисти с купени от магазина сокове – всички тези напитки съдържат фруктоза, а индустриалната фруктоза (от глюкозо-фруктозен сироп) е най-бързо натрупваща мазнини и повишава най-много мазнини в кръвта.
Как да възстановим черния дроб и да намалим мазнините?
- приемайте много вода - черният дроб обича хидратацията
- консумирайте храни, богати на фибри
- включете горчиви билки: глухарче, линтура, магарешки бодил
- консумирайте здравословни мазнини: домашна свинска мас, зехтин, студено пресовани масла
- консумирайте редовно храни, богати на холин: яйца, бекон, месо
- избирайте риба като сьомга и скумрия
Захарите атакуват черния дроб. Здравословните мазнини го защитават. Посланието на Ненадич е ясно: холестеролът не расте от яйцата - той расте от захарта.














