ЧАЛМА-ПОГАЧА с шунка и кашкавал - богата и уханна, как да не я захапещ още гореща!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
ЧАЛМА-ПОГАЧА с шунка и кашкавал - богата и уханна, как да не я захапещ още гореща!
ЧАЛМА-ПОГАЧА с шунка и кашкавал - богата и уханна, как да не я захапещ още гореща!
992
Източник: За Жената
ЧАЛМА-ПОГАЧА с шунка и кашкавал - богата и уханна, как да не я захапещ още гореща!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Направих тази вкусна, мека и уханна погача три пъти през изминалата седмица. Пълнена, а след това усукана по специален начин, тази богата пита ще задоволи вкуса и на най-големите капризи.

Децата много я обичат и ме питат за нея през цялото време.

Предлагам ви рецептата и съм сигурна, че ще се превърне и във вашата любима погача - подходяща е за закуска, за специални поводи, за почерпка на скъпи гости и изобщо за всичко! Ето необходимите продукти за моята Чалма погача с шунка и кашкавал :

Чалма погача с шунка и кашкавал

Продукти: 

  • 600-700 г бяло брашно
  • 100 мл топло мляко
  • 1 кубче прясна мая + 1 чаена лъжичка захар + 1 чаена лъжичка брашно
  • 1 супена лъжица сол
  • 1 чаша (200 мл) леко затоплено кисело мляко
  • 3 жълтъка
  • 125 г омекнал маргарин/масло

За плънката:

  • 250 г тънко нарязана или настъргана шунка/салам
  • 125 г маргарин/масло
  • 250 г натрошено сирене

И още

  • 1 яйце за намазване отгоре

Приготвяне: 

Натрошете маята в топлото мляко, след което добавете захарта и 1 супена лъжица брашно. Разбъркайте, за да се разтопи и комбинира, след което оставете за около 10 минути на топло място, за да се активира.

През това време пресейте останалото брашно (тази стъпка е важна, за да е красиво цялото  тесто). Добавете сол, омекнало масло, жълтъци, кисело мляко и активирана мая.

смес за тесто

Снимка: YouTube

Замесете тестото. Първо с лъжица или миксер, след което го омесете върху набрашнена повърхност с ръце. Винаги отделям 5-6 супени лъжици от брашното, след което добавям още, ако е необходимо. А понякога ви е нужна и допълнителна лъжица.

меко тесто

Снимка: YouTube

Оставете тестото в купа на топло място да втаса за около час, докато удвои обема си и напълни купата. Когато го разрежете наполовина и изглежда кухо, знаете, че погачата ще е страхотна.

Обикновено меся тези теста предната вечер, след което ги разбърквам и ги оставям в хладилника за една нощ. На следващия ден то е втасало вътре, така че продължавам с работата си. Натрошете сиренето и го смесете с омекналото масло. Нарежете или настържете шунката.

продукти за плънка

Снимка: YouTube

Разточете половината от тестото с точилка, след което намажете с половината от сместа от сирене и масло. Подредете и половината от шунката. Притиснете леко пълнежа с длани. Намажете краищата на тестото с вода, за да се слепят по-добре. След това започнете да го навивате.

пълнено тесто

Снимка: YouTube

С навлажнени ръце леко разтегнете оформеното руло, след което го разрежете по дължина. Притиснете леко краищата, за да не изпадне пълнежът. Сега просто трябва да усучете краищата.

фитили тесто

Снимка: YouTube

Навийте получените спирали във формата на охлюв в средата на тавата (32 см). Направете същото с другата половина, следвайки инструкциите за първата.

охлюв от тесто

Снимка: YouTube

Същата процедура се повтаря и с втората половина на тестото. Погачата се намазва с разбито яйце или само с жълтък. Можете да поръсите отгоре със сусамови семена.

втасала погача

Снимка: YouTube

Сложете погачата в предварително загрята фурна на 180-200 градуса и печете, в зависимост от фурната, за около половин час.

чалма погача

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft