Направих тази вкусна, мека и уханна погача три пъти през изминалата седмица. Пълнена, а след това усукана по специален начин, тази богата пита ще задоволи вкуса и на най-големите капризи.
Предлагам ви рецептата и съм сигурна, че ще се превърне и във вашата любима погача - подходяща е за закуска, за специални поводи, за почерпка на скъпи гости и изобщо за всичко! Ето необходимите продукти за моята Чалма погача с шунка и кашкавал :
Чалма погача с шунка и кашкавал
Продукти:
- 600-700 г бяло брашно
- 100 мл топло мляко
- 1 кубче прясна мая + 1 чаена лъжичка захар + 1 чаена лъжичка брашно
- 1 супена лъжица сол
- 1 чаша (200 мл) леко затоплено кисело мляко
- 3 жълтъка
- 125 г омекнал маргарин/масло
За плънката:
- 250 г тънко нарязана или настъргана шунка/салам
- 125 г маргарин/масло
- 250 г натрошено сирене
И още:
- 1 яйце за намазване отгоре
Приготвяне:
Натрошете маята в топлото мляко, след което добавете захарта и 1 супена лъжица брашно. Разбъркайте, за да се разтопи и комбинира, след което оставете за около 10 минути на топло място, за да се активира.
През това време пресейте останалото брашно (тази стъпка е важна, за да е красиво цялото тесто). Добавете сол, омекнало масло, жълтъци, кисело мляко и активирана мая.
Снимка: YouTube
Замесете тестото. Първо с лъжица или миксер, след което го омесете върху набрашнена повърхност с ръце. Винаги отделям 5-6 супени лъжици от брашното, след което добавям още, ако е необходимо. А понякога ви е нужна и допълнителна лъжица.
Снимка: YouTube
Оставете тестото в купа на топло място да втаса за около час, докато удвои обема си и напълни купата. Когато го разрежете наполовина и изглежда кухо, знаете, че погачата ще е страхотна.
Обикновено меся тези теста предната вечер, след което ги разбърквам и ги оставям в хладилника за една нощ. На следващия ден то е втасало вътре, така че продължавам с работата си. Натрошете сиренето и го смесете с омекналото масло. Нарежете или настържете шунката.
Снимка: YouTube
Разточете половината от тестото с точилка, след което намажете с половината от сместа от сирене и масло. Подредете и половината от шунката. Притиснете леко пълнежа с длани. Намажете краищата на тестото с вода, за да се слепят по-добре. След това започнете да го навивате.
Снимка: YouTube
С навлажнени ръце леко разтегнете оформеното руло, след което го разрежете по дължина. Притиснете леко краищата, за да не изпадне пълнежът. Сега просто трябва да усучете краищата.
Снимка: YouTube
Навийте получените спирали във формата на охлюв в средата на тавата (32 см). Направете същото с другата половина, следвайки инструкциите за първата.
Снимка: YouTube
Същата процедура се повтаря и с втората половина на тестото. Погачата се намазва с разбито яйце или само с жълтък. Можете да поръсите отгоре със сусамови семена.
Снимка: YouTube
Сложете погачата в предварително загрята фурна на 180-200 градуса и печете, в зависимост от фурната, за около половин час.
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!