Черешов сладкиш с Маскарпоне

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Десерти
Черешов сладкиш с Маскарпоне
Черешов сладкиш с Маскарпоне
admin
Добавена от: admin
53675
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

За черешите:
500 гр. череши (вишни) без костилки
3/4 чаша светъл сироп (виж рецептата в описанието)
Коричка:
1 чаша бланширани бадеми
1/4 чаша захар
1/2 чаша масло
1 чаша брашно
1/2 ч.л. сол
За плънката:
225 гр. Маскарпоне
3/4 чаша гъста сметана
1/4 чаша захар
1-2 с.л. Амарето или 1 ч.л. бадемов екстракт
За ганаша:
(Пригответе ганаша малко преди да направите долната част на сладкиша. Трябва да е топъл, когато заливате с него трохите.)
110 гр. шоколад
1/3 чаша гъста сметана
 

Сложете черешите в дълбок тиган, заедно със сиропа и оставете сместа да заври. Намалете огъня, така че сосът леко да закъкри, и оставете черешите да се варят до омекване. С решетъчна лъжица ги извадете от сиропа и оставете настрана. Върнете тигана със сиропа на огъня и отново оставете да заври. Продължете да варите, докато течността намалее наполовина. Охладете напълно и разбъркайте със сварените череши. Оставете в хладилника до използването им.
За сиропа: Вземете равни части захар и вода. В тиган за сос оставете водата да заври, добавете захарта, като бъркате непрекъснато, докато се разтвори. Махнете от огъня и охладете напълно, преди да използвате.
В купата на кухненския робот смелете бадемите и захарта на пулсации, докато станат на фин прах. Добавете солта и маслото и отново пулсирайте, докато се смесят. Добавете брашното и смелете, докато сместа оформи трохи. Прехвърлете трохите върху плитка тавичка и ги запечете на 140-150 градуса до златисто-кафяво, като бъркате от време на време.
Разбийте сметаната с 2 с.л. захар, докато се оформят твърди връхчета. В друга купа на бавна скорост разбийте Маскарпонето и Амаретото със захарта до гладка смес. Смесете с разбитата сметана.
В купа за микровълнова фурна смесете шоколада и сметаната и загрявайте за около 60 секунди на микровълновата, така че да се разтопи шоколадът. Разбъркайте, за да се смесят на гладка смес, подобна на шоколадов сос.
Асемблиране:
На дъното на форма за тарт или тортетна форма сложете пласт от трохите, като използвате 1/2—1/3 от приготвеното количество трохи. Оставете останалите за украса.
Излейте ганаша върху трохите и загладете, така че да покрие равномерно всички трохи. Леко разтръскайте формата върху плота, за да може да се разпредели равномерно. Оставете да стегне в хладилник за 15-20 минути.
Разпределете крема (плънката) върху ганаша. Покрийте с прозрачно фолио и отново оставете да стегне в хладилника.
Когато сте готови за поднасяне, извадете черешите и тарта от хладилника. Отцедете черешите добре в гевгир и махнете фолиото от тарта. Поръсете заделените трохи около външния ръб на тарта и запълнете центъра с отцедените череши.
 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft