Черешова торта Шварцвалд

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Торти
Черешова торта Шварцвалд
Черешова торта Шварцвалд
admin
Добавена от: admin
14989
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

За блата:
200 г тъмен шоколад
400 г / 3 ч.ч. брашно
1 с.л. бакпулвер
1 ч.ч. пудра захар
375 мл / 1 1/2 ч.ч. прясно мляко
3 яйца
185 г меко масло

За крема:
400 г сирене маскарпоне или 300 г заквасена сметана и 300 г течна
200 г заквасена сметана
100 г пудра захар
30 мл ликьор амарето или бадемов
1 ч.ч. череши или вишни без костилките
100 мл коняк

За украса:
150 г тъмен шоколад
1 с.л. нарязани листа от мента
16 череши или вишни с костилките и дръжките
100 г сметана

Плодовете за крема се заливат с коняка и се оставят да се мариноват в хладилника поне 24 часа.
Половината от шоколада за украсата се разтопява на водна баня, разбърква се да се охлади до 32°С. Черешите за украса се потопяват до половината в шоколада и се слагат да се стегнат върху хартия за печене. Останалият шоколад се смесва с нарязаната мента. Дъното на тавичка се облепя с полиетиленово фолио и върху него се изсипва ментовият шоколад. Разстила се на много тънък пласт и се слага в хладилника да се втвърди.
Шоколадът за блата се разтопява на водна баня. В купа се пресяват брашното, бакпулверът и захарта. Прибавят се млякото, яйцата, маслото. Всички съставки трябва да са със стайна температура. Сместа се разбива 5 мин., докато стане гладка. Прибавя се шоколадът и добре се разбърква. Изсипва се в намаслена висока форма с диаметър 24 см. Пече се на 180°С около 40 мин., или докато клечка забодена в центъра излезе суха. Оставя се 5 мин. във формата и се изважда да се охлади.
Сиренето се разбива със захарта, заквасената сметана и ликьора. Ако не се използва маскарпоне, двата вида сметана се смесват и се разбиват на сняг, прибавя се захарта, разбива се отново за кратко и се прибавя ликьорът.
Блатът се разрязва на две и се сиропира с половината от коняка от мариноването на черешите. Намазва се с 1/3 от крема, нареждат се маринованите и отцедени плодове и се покрива с другата 1/3 от крема и половината на блата. Напръсква се пак с коняк и се намазва с последната 1/3 от крема.
Разтопява се втората половина от шоколада за украса, разбърква се с 2 с.л. олио и с помощта на лъжичка се сипва на тънка струйка по ръба на тортата.
Тортата се украсява с разбита сметана, начупения ментов шоколад и черешите.

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft