Шоколадов венец за Коледа

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Празнични
Шоколадов венец за Коледа
Шоколадов венец за Коледа
admin
Добавена от: admin
33363
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

3 яйца
100гр кафява захар
50гр мусковадо (ако нямате, заменете със същото количество кафява захар)
150гр захар
1 консерва белени круши в сироп
80мл прясно мляко
3 супени лъжици олио
185гр какао
125гр брашно
1 чаена лъжица бакпулвер
1/2 чаена лъжица сода бикарбонат
щипка сол
1/2 чаена лъжица крушова есенция (по желание)

Продукти за шоколадовата глазура
230гр черен шоколад
175гр крем сирене (Филаделфия)
60гр меко масло
3 супени лъжици какао
3 супени лъжици пудра захар
200гр заквасена сметана
няколко капки крушова есенция (по желание)

За шоколадовите листа

50гр черен шоколад
50гр млечен шоколад
50гр бял шоколад
четка за рисуване
хартия за печене
листа от роза
 

Фурната се загрява на 180С.
Крушите се оцеждат от сока и се пасират на пюре заедно с прясното мляко и есенцията.
Брашното, какаото, бакпулвера, содата и солта се смесват в купа.
Яйцата и трите вида захар се разбиват на пухкав крем за 5-6 минути. Към тях се добавя пюрето от круши и олиото. Разбива се добре.
След това на 2-3 пъти се прибавят сухите съставки и се разбърква, докато се усвоят.
Подходяща форма* за кекс се напръсква със спрей против залепване (или се намаслява) и тестото се изсипва в нея.
Кексът се пече около 30 минути, като се проверява с клечка.
Когато кексът е готов се изважда от фурната, оставя се да се охлади за около 10 минути във формата, след което се изважда от нея и се прехвърля върху метална скара до пълното му охлаждане.
След това се намазва с глазурата и се украсява.
Приготвяне на глазурата:
Шоколадът се разтопява в микровълнова или на водна баня и се оставя да се охлади до стайна температура.
Маслото и крем сиренето се разбиват, добавят се какаото, пудрата захар и есенцията.
Шоколадът се изсипва, смесва се с останалите продукти, а накрая се добавя и заквасената сметана.
Разбърква се добре, като стените и дъното на купата се обират със шпатула.
Глазурата се разпределя върху шоколадовия венец и се покриват всички страни – отгоре, отстрани и отвътре.
Минава се с вилица внимателно върху глазурата, за да се получи ефект на дърво.
Приготвяне на шоколадовите листа:
Почиствате добре и подсушавате листата.
Разтопявате шоколада и с четка намазвате листенцата от вътрешната страна (тази, която има по-изразени жилки).
Разпределяйте шоколада на дебел пласт на около сантиметър от всички краища, за да ви е по-лесно после отстраняването.
Приберете в хладилник за 30 минути, след което със студени ръце внимателно отлепете листата.

Коледният венец се украсява с шоколадови листенца и семенца нар, касис, малини или други червени плодове. 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft