Общоизвестно е, че храненето играе важна роля в лечението на злокачествени заболявания и според д-р Бранимир Несторович, правилната диета може да помогне на организма да се бори с болестта и да забави нейното развитие. Както той подчертава, най-важното е да се избягват храни, които „хранят“ раковите клетки, докато мазнините и зеленчуците са желани съюзници в борбата за здраве.
Съвременната медицина обръща все повече внимание на храненето при превенцията и лечението на злокачествени заболявания .
„Злокачествената клетка създава енергия по съвсем различен начин, тя използва глюкоза за храненето си. В тази връзка, злокачествено болните не трябва да приемат захар или сладкиши, тестени изделия... Те трябва да намалят количеството протеини, но могат да приемат толкова мазнини и зеленчуци, колкото искат. От това произлязоха куп различни диети . Например, диетата на Будвиг е добре позната тук, която се основава на ленено масло и швабско сирене“, казва д-р Бранимир Несторович.
Несторович добавя, че има и други диети, които са популярни сред пациентите, но той не ги препоръчва. Най-добрата защита срещу най-сериозните заболявания обаче е превенцията.
„Съществува и диетата на Гершон, която е популярна сред пациентите, но те обикновено губят много тегло. Това е режим, базиран на плодови и зеленчукови сокове. Седем от 11-те хранения са сокове от различни зеленчуци, а четири са от ферментирали плодове. По време на тази диета се отслабва много, не е много препоръчителна. Аз лично смятам, че повечето пациенти трябва да са на кето диета. Има много метаболитни терапии при лечението на злокачествени заболявания, но първото и най-важно нещо е превенцията. Избягване на фактори, които водят до... На първо място, избягвайте тютюнопушенето“, каза д-р Бранимир Несторович














