Андре Токев от Мастър шеф: Бях шок, когато готвих за ...

вход през zajenata.bg
За Жената
Андре Токев от Мастър шеф: Бях шок, когато готвих за ...
33958
Източник: Блиц
Андре Токев от Мастър шеф: Бях шок, когато готвих за ...

Шеф Андре Токев  стана телевизионна звезда с появата си в журито на готварското шоуМастър шеф ”. Главният готвач на хотел „Хилтън” е един от тримата безкомпромисни арбитри, които вгорчават живота на участниците с педантичните си изисквания.

Токев е основател на Българската асоциация на професионалните готвачи , носител е на единствената за източна Европа диплома –  Masterchef Degree .

Андре е роден в Германия в семейството на българин и германка.

Дебютирал в кулинарията още 4-5 годишен, като помагал на германската си баба в приготвянето на любимите му кнедли с червено зеле и гъска. Токев е работил като главен готвач в известни хотелски вериги по света,  носители на престижните звезди на Michelin. Готвил е за прочути личности като като Бил Клинтън, Ангела Меркел, Джон Кери, Дъстин Хофман, Шарън Стоун. Женен е, със съпругата му Мария имат две дъщери.

 - Шеф Токев, шоуто „Мастър шеф” изглежда като състезание на живот и смърт, така ли е и зад кадър?

- На живот и смърт звучи малко брутално. Факт е, че в шоуто има жестока дисциплина, поставяме много високи стандарти на участниците. За мен е важно желанието да успееш, се докажеш в това, което обичаш да правиш и да осъществиш мечтата си.

- Предаването вади нелицеприятни черти от характерите на някои участници, това  влияе ли на преценката ви за тях?

-  От 15 години журирам състезания за професионални готвачи в цяла Европа и съм безпристрастен. То е като във футбола – ако си съдия и искаш да бъдеш добър, журираш това, което ти се предоставя в чинията. Ако състезателят не се концентрира напълно в това, което готви, то се отразява на ястието му. Така че отношенията между участниците влияят на самите тях, а не на нас. Готвиш ли между другото, никога няма да ти се получи топпредставяне в чинията.

- Кой е шефът в журито на „Мастър шеф”?

-  Няма шеф. Ние тримата се познаваме отдавна, винаги дискутираме какво решение ще вземем и повечето пъти стигаме до консенсус. Когато мненията са две на едно, печели болшинството.

- Решавате ли предварително кой ще играе доброто и лошото ченге в журито?

- Не мисля, че има добро и лошо ченге. Ние сме готвачи, не актьори. Ако отстрани изглежда, че някой се е вживял, може би колегата има артистични заложби.

- Чувствате ли се човек на изкуството?

-  Когато натрупаш много опит, идва етап, в който превръщаш кулинарията във вид изкуство – можеш да импровизираш, да създаваш интересни ястия и това ти доставя огромното удоволствие.

- Каква е модата в световната кулинария?

- Модерна е класиката, а класическата кухня е френската. Има нови тенденции, които залагат на натуралната кухня, търсят се стари методи на готвене. Преоткриват се натурални продукти, забравени от години, които се приготвят с нови техники - наример някои кореноплодни от определени региони, интересни продукти от горите на Амазонка...

- Българите имат ли вкус към добрата храна?

- И да, и не. В момента пазарът е много интересен, хората пътуват и имат повече изисквания, но имаме още да догонваме културата на хранене в световен мащаб. Идеята е, ако се ходи в ресторант, да е заради кухнята и готвача, а не защото  заведението е снобарско и лъскаво.  

- Скъпият ресторант гаранция ли е за качествена храна?

-  Не, ако собственикът е вложил много пари в дизайна, но не и в самата кухня, както много често става в България.  Кухнята за ресторанта е като софтуера за компютъра. Може да имате най-бързия и модерен компютър, но без софтуера той не става за нищо.  

-  Коя е вашата любима кухня?

- Не мога да откроя една. Обожавам да пътувам и да изучавам нови кулинарни практики, това ми е хоби. Израснал съм между България и Германия, харесвам и двете кухни. Разбира се френската е в основата на готвенето ми. Но черпя от  италианската, японската, тайландската, американската, бразилската, испанската, скандинавската. Ако искаш да имаш успех, трябва да трупаш опит и преживявания, които те инспирират да готвиш още по-интересно.

-  Приготвяли сте шедьоври за световни политици и холивудски звезди. Какво меню избрахте например за Ангела Мрекел?

-  Не си спомням вече. Хората постоянно ми се карат, че не съм се снимал с известните личности.  За мен е важен споменът и преживяването от досега с тях. А не дали ще имам снимка или някакъв документ. А и за мен всеки гост е специален. Известните личности не са претенциозни, просто имат определени изисквания, които им помагат в професията. Правил съм меню за официални вечери и обяди, на които е присъствала Ангела Меркел. И когато тя си тръгва и казва: „Храната беше невероятна”, целият ми ден минава добре. Повече не ми трябва.

- Готвили сте и за Шарън Стоун , усетихте ли прословутия й сексапил?

-  Да, тя беше на една галавечеря в хотел в Германия. Радваш се, казваш, ей, супер, мегазвезда! и още повече се мотивираш да отидеш в кухнята и да направиш перфектното ястие. Спомням си си, че тогава имаше звезди от цял свят и бях в някакъв транс да направя нещо невероятно. Но главното, което ме вълнуваше, е, че трябваше да сготвя за 160 гости. В този момент твоята мегазвезда е чинията, която ще приготвиш.

-  Кой е фаворитът ви от участниците в „Мастър шеф”?

-  Нямам фаворити, защото съм безпристрастен. Може би това е немска черта в мен.

-  Шеф Петров нападна шоуто „Кошмари в кухнята” на шеф Манчев, а после и „Мастър шеф”, как ще го коментирате?

-  Не чета подобни коментари, игнорирам ги, ако не мога да се поуча от тях. Защото съм човек, който иска да се развива. Но когато нападат мои най-добри приятели като Иван Манчев, с когото направихме Асоциациацията на българските готвачи, не ми е приятно. Всички ние сме колеги, трябва да сме позитивни и да вървим напред заедно. Учил съм се от известни главни готвачи, за да стана това, което съм. Това, което са дали на мен, аз трябва да го предам на друг. И аз го правя, че и повече. За това се борим с Иван Манчев и с други колеги.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft