Баклава с орехи и стафиди
500 гр. фини кори за баница (15 броя)
2 ч.ч. счукани орехи
1 ч.л. канела
1 щипка смлян карамфил
300 гр. тъмни стафиди
сушени кайсии, сини сливи, смокини и фурми
100 гр. локум, нарязан на малки кубчета или лимонови резенки
150 гр. масло
За сиропа:
2 ч.ч. захар
2 ч.ч. вода
1 с.л. настъргана портокалова кора
50 мл. лимонов сок
1 с.л. розова вода, по желание
1. Смесват се орехите с канелата, карамфила, сушените плодове и локума.
2. Шест от корите се слепват по две с масло и върху тях се разпределя плънката. Навиват се на стегнати рула. Останалите кори се слепват по три с масло. Върху тях се поставят трите получени рула и се завиват стегнато. Намазват се с масло и се нарязват на пънчета с дебелина 4 см. Подреждат се едно до друго в намазана с масло тава, поливат се с останалото силно сгорещено масло и се пекат 20-30 мин. на 180° С. Охлаждат се.
3. За сиропа се слагат да заврат захарта, водата с портокаловата кора и розовата вода. Щом поврат 5 мин., се добавя лимоновият сок и се залива изстиналата баклава. Оставя се да престои поне 8 часа.