Как да изберем мед според нуждите ни

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Кулинарни съвети
Какво де имаме предвид при избора на мед
45404
Какво де имаме предвид при избора на мед

Какво де имаме предвид при избора на мед

ко сме купили мед в по-голямо количество, много е възможно той да е тенекия. Медът обаче не бива да се съхранява в метални съдове, заради киселините, съдържащи се в него. Те могат да предизвикат окисляване, а това да доведе до увеличаване съдържанието на тежки метали и до намаляване на полезните вещества в меда. Такъв мед може да предизвика неприятни усещания в стомаха и дори до доведе до отравяне.

Медът се съхранява в стъклени, глинени, порцеланови, керамични и дървени съдове на тъмно, прохладно и сухо място, където няма странични миризми. Той мигновено попива миризмата на риба, сирене, кисело зеле. Така че помислете дали да оставите бурканите с мед в мазето до зимнината. В хладилника е прекалено влажно за него. Преките слънчеви лъчи са пагубни за меда. След 48 часа непрекъснато слънчево облъчване, ферментите в пчелния мед се разрушават и то най-вече става дума за инхибин - ферментът с противомикробно действие. При температура над 150° животворният балсам става просто въглехидратна смес.

Най-подходящите съдове за съхранение на мед са тези от тъмно стъкло. Ако меда се държи в дървен съд от борова дървесина, той впива аромата на смолата, в дъбова бъчвичка - потъмнява. По-подходяща дървесина е липовата или брезовата.
В пластмасов съд медът може да се съхранява не повече от седмица.
Забранено е да се държи пчелен мед в цинкови или медни съдове. Медът влиза в химическа реакция с цинка и медта и се напълва с отровни соли.

Идеалното място за съхранение на мед, разбира се са восъчните пити. Там той може да се съхранява векове.

И още един последен съвет: ако искате да втечните кристализиралия мед, поставете го на водна баня, т.е. в друг по-голям съд с топла вода, която подменяйте по-често, но не го нагрявайте над 60° - това е горната граница, над която структурата на меда се разпада, променя се цветът, изчезва ароматът, витамин С се разрушава наполовина и този втечнен мед вече е изгубил много голяма част от своите лечебни свойства. 

1 2 3 4 5 6 7
8
Още от "Кулинарни съвети"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft