Рецептата обиколи целия блок! Сега кварталът ухае на домашен хляб, който на всичкото отгоре не мухлясва! Цялата работа е в кваса:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Рецептата обиколи целия блок! Сега кварталът ухае на домашен хляб, който на всичкото отгоре не мухлясва! Цялата работа е в кваса:
24242
Рецептата обиколи целия блок! Сега кварталът ухае на домашен хляб, който на всичкото отгоре не мухлясва! Цялата работа е в кваса:

В древни времена, когато  печенето на домашен хляб  е било обичайно, всяка жена е имала своя собствена рецепта за тесто. Общото между тях било използването на домашен квас : хлябът с квас има уникална пореста структура и той му придава уникален кисел вкус.

Действието на кваса е базирано на млечнокиселите бактерии . Поради естествената ферментация и постепенното узряване настъпва насищане с допълнителни съединения. Затова  безквасният хляб с жива закваска  се смята за много по-полезен от този с мая, издържа по-дълго, и най-важното: не мухлясва.

безквасен хляб

Как да си направим ръжен квас за хляб

За приготвянето на най-простата и затова най-обичана закваска у дома са необходими само  топла вода и брашно . И най-важното: търпение! След 5 дни ще си имате уханен и пълен с витамини  домашен хляб  .

безквасен хляб

Ден 1
В буркан (за предпочитане двулитров) се смесват 100 грама ръжено брашно и 100 мл топла (около 35 градуса) вода. Трябва да получите маса с консистенция на гъста сметана. Покрийте буркана и поставете на топло място за един ден. След известно време ще забележите няколко въздушни мехурчета - започнал е процесът на ферментация.

Ден 2
Захранване. За да направите това, добавете още 100 мл топла вода и досипете толкова брашно, че консистенцията да остане същата. Разбъркайте, покрийте и отново поставете на топло място. Разбърквайте от време на време.

Ден 3
На третия ден закваската шупва видимо, има голямото количеството мехурчета, а ца активната ферментация ще свидетелства острата миризма. Не се притеснявайте, всичко е наред. Може нещо да се обърка само в случай, че в къщата е много студено. Нахранете кваса за последен път и след това го оставете на топло място.

хляб с квас

Ден 4
Като правило, по това време неприятната миризма на кваса се трансформира, превръщайки се в характерния кисел аромат . А масата видимо се успокоява. Сега може да отделите необходимото количество квас за печене на хляба, а останалата част да преместите в буркан от 0.5 л и да покриете с капак на дупки. Това ще бъде и нашия "вечен" квас (стартова) за по-нататъшна употреба.

хляб с квас

Как да съхранявате кваса

Ако целта е често да печете хляб, кваса може да се съхранява на стайна температура, като го храните на всеки 12 часа. Колкото по-топло е в стаята, толкова повече ще се нуждае от подхранване той.

хляб с квас

Ако не печете хляб толкова често, дръжте кваса в хладилника, хранейки го на всеки 5-7 дни. Следващият път, 24 часа преди началото на месенето, извадете кваса от хладилника, нахранете го както и преди, с интервал от 12 часа, и го оставете да се стопли.

безквасен хляб

И още един важен съвет: приготвяйте кваса на тихо и в добро настроение. Изпечения хляб ще зарадва вашите близки, защото ароматът му е просто божествен, а вкусът просто няма равен!

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft