Басбуса - арабска парена торта

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Десерти
Басбуса - арабска парена торта
Басбуса - арабска парена торта
admin
Добавена от: admin
4643
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

1 чаена чаша захар
1 чаша грис
1 чаша брашно
1 чаша кисело мляко
1 яйце
100 гр. кокос
100 гр. маргарин
5 гр. бакпулвер
10 гр. ванилова захар
За сиропа:
1 чаена чаша захар
1 чаша вода
сокът от половин лимон
За поръсване:
шепа орехи
(мерителната чаша е от 250 мл)

В купа се смесват захарта, грисът, кокосът и ванилената захар и в тях се добавя киселото мляко. Хубаво се разбърква и се оставя 30 минути, за да набъбне течността от гриса. 
В сместа се добавят разтопеният маргарин и яйцето, предварително разбито с вилица. Разбърква се добре. 
Брашното се смесва с бакпулвера и се добавя към предишната смес. Разбърква се хубаво и се поставя в тава за печене, предварително намазана с олио и набрашнена. Върху тортата се подреждат парченцата орехи. Пече се в кръгла тава с диаметър 26 см. на 180 градуса около 30-35 минути. 
В същото време се приготвя сиропът: съставките се поставят на огъня да заврат, след което се оставят да къкрят около 5 минути. 
Тортата трябва да бъде почти студена, а сиропът -хладък. Преди да се залее със сиропа, тортата трябва да се нареже на кубчета.
 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft