Без яйца, сирене и мляко, а се топи в устата! Засукана баница с праз - така ухае щастието!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Без яйца, сирене и мляко, а се топи в устата! Засукана баница с праз - така ухае щастието!
Без яйца, сирене и мляко, а се топи в устата! Засукана баница с праз - така ухае щастието!
962
Източник: За Жената
Без яйца, сирене и мляко, а се топи в устата! Засукана баница с праз - така ухае щастието!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Тази постна баница е истински шедьовър на простота и вкус – нежна, сочна и изпълнена с аромат на домашна топлина.

С тънки кори и богат пълнеж от праз и картофи, тя ще завладее всяка маса, особено в дните на постите. Пригответе я с любов и се насладете на всяка хапка.

Ето какво ви е необходимо за тази уникално вкусна Засукана баница с праз :

Засукана баница с праз

Необходими съставки:

За тестото:

  • 400 мл хладка вода
  • 8 г суха мая или 30 г прясна мая
  • 1 чаена лъжичка захар
  • 100 мл олио
  • 600 г брашно
  • 1 чаена лъжичка сол

За плънката:

  • 2 стръка праз,
  • няколко картофа (6 средно големи),
  • малко черен пипер,
  • малко сол,
  • подправки на вкус.

За намазване на корите:

  • 150 г разтопен маргарин (или масло, ако не постите)

За гарнирането:

  • останалият разтопен маргарин с малко смлян червен пипер,
  • по желание, сусамови семена за поръсване

Приготвяне:

В купа с 200 мл хладка вода разтворете маята и захарта, добавете малко брашно и го оставете да се активира.

След това добавете останалите 200 мл вода, олиото и солта. Постепенно добавяйте брашното и месете, докато получите меко, еластично тесто. Покрийте и го оставете да почине.

Разделете тестото на 6 равни части и оформете на топки. Оставете ги да починат, докато приготвяте плънката.

топки тесто баница

Снимка: YouTube

За плънката нарежете ситно праза и картофите (можете да ги нарежете и в робот).

нарязан ситно праз

Снимка: YouTube

праз с картофи

Снимка: YouTube

Запържете ги в малко олио, докато омекнат, след което овкусете със сол, черен пипер и подправки на вкус. Оставете да се охладят.

Разточете всяка топка тесто на тънко в кръг.

кора от тесто

Снимка: YouTube

Намажете първите пет слоя с разтопен маргарин, добавете малко от плънката и ги подредете един върху друг. Поставете последния слой отгоре без плънка.

плънка върху кората

Снимка: YouTube

кора върху плънката

Снимка: YouTube

Внимателно притиснете оформената купчина с длани, за да я оформите в правоъгълна кора, след което я нарежете на ленти с ширина 2-3 см.

оформяне баница

Снимка: YouTube

рязане на тесто

Снимка: YouTube

Навийте всяка лента на спирала и подредете спиралите върху тава за печене, покрита с хартия за печене.

ленти тесто

Снимка: YouTube

усукани ивици тесто

Снимка: YouTube

Смесете останалия маргарин с малко смлян червен пипер и разпределете върху баницата.

баница с червен пипер

Снимка: YouTube

По желание поръсете със сусамови семена.

баница с пипер и сусам

Снимка: YouTube

Оставете баницата да почине 10-15 минути. Печете в предварително загрята фурна на 200°C през първите 10 минути, след което намалете на 180°C и печете още 15 минути, докато стане златистокафява.

изпечена сукана баница

Снимка: YouTube

баница от фурната

Снимка: YouTube

Извадете я, покрийте я с кърпа и я оставете да омекне малко. Сервирайте баничката топла – нежността и сочността й ще ви изуми. 

сочна баница с праз

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft