Тази постна баница е истински шедьовър на простота и вкус – нежна, сочна и изпълнена с аромат на домашна топлина.
С тънки кори и богат пълнеж от праз и картофи, тя ще завладее всяка маса, особено в дните на постите. Пригответе я с любов и се насладете на всяка хапка.
Засукана баница с праз
Необходими съставки:
За тестото:
- 400 мл хладка вода
- 8 г суха мая или 30 г прясна мая
- 1 чаена лъжичка захар
- 100 мл олио
- 600 г брашно
- 1 чаена лъжичка сол
За плънката:
- 2 стръка праз,
- няколко картофа (6 средно големи),
- малко черен пипер,
- малко сол,
- подправки на вкус.
За намазване на корите:
- 150 г разтопен маргарин (или масло, ако не постите)
За гарнирането:
- останалият разтопен маргарин с малко смлян червен пипер,
- по желание, сусамови семена за поръсване
Приготвяне:
В купа с 200 мл хладка вода разтворете маята и захарта, добавете малко брашно и го оставете да се активира.
След това добавете останалите 200 мл вода, олиото и солта. Постепенно добавяйте брашното и месете, докато получите меко, еластично тесто. Покрийте и го оставете да почине.
Разделете тестото на 6 равни части и оформете на топки. Оставете ги да починат, докато приготвяте плънката.

Снимка: YouTube
За плънката нарежете ситно праза и картофите (можете да ги нарежете и в робот).

Снимка: YouTube

Снимка: YouTube
Запържете ги в малко олио, докато омекнат, след което овкусете със сол, черен пипер и подправки на вкус. Оставете да се охладят.
Разточете всяка топка тесто на тънко в кръг.

Снимка: YouTube
Намажете първите пет слоя с разтопен маргарин, добавете малко от плънката и ги подредете един върху друг. Поставете последния слой отгоре без плънка.

Снимка: YouTube

Снимка: YouTube
Внимателно притиснете оформената купчина с длани, за да я оформите в правоъгълна кора, след което я нарежете на ленти с ширина 2-3 см.

Снимка: YouTube

Снимка: YouTube
Навийте всяка лента на спирала и подредете спиралите върху тава за печене, покрита с хартия за печене.

Снимка: YouTube

Снимка: YouTube
Смесете останалия маргарин с малко смлян червен пипер и разпределете върху баницата.

Снимка: YouTube
По желание поръсете със сусамови семена.

Снимка: YouTube
Оставете баницата да почине 10-15 минути. Печете в предварително загрята фурна на 200°C през първите 10 минути, след което намалете на 180°C и печете още 15 минути, докато стане златистокафява.

Снимка: YouTube

Снимка: YouTube
Извадете я, покрийте я с кърпа и я оставете да омекне малко. Сервирайте баничката топла – нежността и сочността й ще ви изуми.

Снимка: YouTube
Да ви е сладко!













