Кои са най-честите сърдечносъдови заболявания

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Белодробно сърце (кор пулмонале)
4988

Белодробно сърце (кор пулмонале)

Белодробното сърце (кор пулмонале) е медицинско състояние, обусловено от повишеното налягане в белодробните кръвоносни съдове – белодробна хипертония, или масивен пулмонален емболизъм. Характеризира се с настъпване на десностранни сърдечни изменения, особено в дясната камера. При хроничните случаи предоминираща е хипертрофията (разрастването) на дясната камера, докато при острите – дилатацията (разширяването) на камерата.

Ако бъде оставено да прогресира без лечение, състоянието може да доведе до десностранна сърдечна недостатъчност и смърт.

Анатомичните васкуларни изменения при емфизем, интерстициално белодробно заболяване, респираторен дистрес синдром обикновено са свързани с хронични измения, и съответно – хронично белодробно сърце. Етиологията може да бъде свързана и с повишен вискозитет на кръвта при полицитемия вера, сърповидноклетъчна анемия; увеличен белодробен кръвоток и др. Състоянието може да бъде и идиопатично, т.е. да не е обусловено от друго заболяване.

Симптоматиката зависи от стадия на болестта. В ранните стадии, заболяването най-често е безсимптомно. С напредването му се появяват комбинация от следните симптоми: умора, тахипнея (ускорено дишане), свиркащо дишане, хронична влажна кашлица. Стенокардна болка, рефрактерна на нитратно лечение, е индикатор за кор пулмонале. Хемоптизата (кръвохрак) настъпва след разкъсване на белодробна артерия.

В напредналите стадии може да се появят симптоми на хепатална конгестия – анорексия, неразположение и жълтеница. На този етап е възможно пациентът да припада при физическо натоварване, поради невъзможността сърцето да изпомпва достатъчно кръв към тялото и мозъка при увеличено натоварване. Налице са и цианоза (посиняване) и оток на тъканите.

Медикаментозната терапия преди всичко цели лечение на подлежащото заболяване и подобряването на деснокамерната функция и контрактилитет и понижаване на пулмоналната вазоконстрикция.
При острите състояния приоритет е стабилизирането на пациента. За подлежащия тромбемболизъм се прилагат тромболитици или тромбектомия, ако има риск от циркулаторен колапс.

Сърдечната недостатъчност с белодробен и/или периферен оток налага прилагането на диуретици, нитрати за подобряване на сърдечния кръвоток и инотропни лекарства. Любопитно е, че силденафил (Виагра) първоначално е бил разработван като лекарство за белодробна хипертония. Едва в хода на клиничните изпитвания е установена необичайна „нежелана реакция“ - подпомагане на ерекцията, което се превръща в основно показание.

Задухът се лекува с кислород. В зависимост от конкретния случай и обстоятелства, може да е уместно и приложението на бронходилататори, антикоагуланти, муколитици, антибиотици (при наличие на бактериална инфекция) и др.

Задължително e прекратяването на тютюнопушенето и излагането на прах и дим.

1
2
3 4 5 6 7 8
Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Здраве
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft