Богородична погача за Голяма Богородица - всяка Мария трябва да може да я меси! Пълна с масло и пухкава като памук:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Богородична погача за Голяма Богородица - всяка Мария трябва да може да я меси! Пълна с масло и пухкава като памук:
Богородична погача за Голяма Богородица - всяка Мария трябва да може да я меси! Пълна с масло и...
932
Източник: За Жената
Богородична погача за Голяма Богородица - всяка Мария трябва да може да я меси! Пълна с масло и пухкава като памук:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Невероятна празнична погача от нашата читателка Мария. Тя гощава семейството и близките си с нея за празника всяка година, а на нас изпрати рецептата, за да я споделим с вас!

Показваме ви нейната рецепта от замесването на тестото до оформянето, а крайният резултат е питка, мека като памук и ухаеща на масло! Надяваме се, че ще ви хареса и ще украси трапезата ви - ето необходимите продукти за  Богородична погача за Голяма Богородица .

Богородична погача рецепта

Снимка: YouTube

Богородична погача за Голяма Богородица

Продукти:

  • 250 мл топло прясно мляко
  • 10 г суха мая (или 20 гр.
прясна)
  • 1 с.л. захар
  • 1 яйце
  • 2 белтъка
  • 4 супени лъжици олио
  • 3 с.л. заквасена сметана или кисело мляко
  • 1 супена лъжица оцет
  • 600 650 г брашно
  • 1 1/2 чаени лъжички сол
  • 150 г масло
  • Приготвяне:

    Изсипете топлото мляко в подходяща купа и в него разтворете маята. Добавете захарта и няколко лъжици от брашното, за да се получи каша.

    Добавете олиото, заквасената сметана (или гъсто кисело мляко) и оцета.

    оцет в тестото

    Снимка: YouTube

    Прибавете едно цяло яйце и 2 белтъка (жълтъците заделете за намазване). 

    Започнете да добавяте постепенно брашното, като след първата партида прибавите и солта.

    Бъркайте с дървена лъжица, а когато стане трудно да се бърка, започнете да месите тестото на ръка.

    лепкаво тесто

    Снимка: YouTube

    Когато започне да се оформя, но е още лепкаво, извадете го на набрашнен плот и доомесете, докато стане гладко и спре да лепне. Не добавяйте повече брашно, за да не стане твърдо тестото.

    Прехвърлете омесеното тесто в намазнена купа и го покрийте със стреч-фолио.

    гладко тесто

    Снимка: YouTube

    Оставете го на топло да втаса хубаво, докато увеличи обема си двойно.

    Втасалото тесто извадете върху плота и разделете на 5 части. Опаковайте едната в прозрачно фолио, защото засега няма да я използваме.

    разточване тесто

    Снимка: YouTube

    Всяка от останалите 4 части разточете на тънък правоъгълник.

    Намажете първия с масло и отгоре поставете втория, като разтеглите, така че размерите им да съвпаднат.

    масло на тестото

    Снимка: YouTube

    Отново намажете с масло (трябва да е меко, не течно) и поставете третия правоъгълник. Следва нов слой масло и отгоре - последният правоъгълник. Той не се маже с масло.

    Разтеглете го хубаво, след което подравнете краищата, като отрежете излишното тесто.

    подравняване тесто

    Снимка: YouTube

    Направете разрези на разстояние 1 см от краищата към средата на тестото, така че в средата да остане неразрязана част от около 5 см.

    разрези в тестото

    Снимка: YouTube

    тесто разрязване на ленти

    Снимка: YouTube

    Сега хванете лентите от единия край (този по-близо до вас) и ги прехвърлете един върху друг към средата, все едно плетете плитка. Продължете така, докато се оформи красива плетенка.

    плетене тесто

    Снимка: YouTube

    плетенка от тесто

    Снимка: YouTube

    Оформете с ръце получената плитка, след което съединете краищата й и прехвърлете получения венец в предварително покрита с хартия за печене тава.

    венец в тавата

    Снимка: YouTube

    От петата част на тестото отделете топка, която поставете в средата на "венеца".

    оформяне погача

    Снимка: YouTube

    Останалото тесто разделете на две и разточете на кръгове. Намажете единия с масло и поставете другия отгоре. След това с помощта на чиния изрежете правилен кръг от тестото.

    кръгове тесто

    Снимка: YouTube

    изрязване кръг тесто

    Снимка: YouTube

    Нарежете кръга на 8 равни части.

    осмини тесто

    Снимка: YouTube

    От всяка осминка оформете листо, като съберете краищата на по-широкия край на триъгълниците (както е на снимката).

    листо от тесто

    Снимка: YouTube

    Поставете листата около централния кръг на погачата с широката част навътре.

    листа на погачата

    Снимка: YouTube

    С подходящ инструмент направете шарки върху листата.

    погача оформяне листа

    Снимка: YouTube

    инструмент за тесто

    Снимка: YouTube

    Оставете да втаса повторно, докато напълни тавата.

    Накрая намажете погачата с разбит жълтък.

    погача преди печене

    Снимка: YouTube

    В средата поръсете маково семе (или черен сусам), а листата на "цветето" поръсете с обикновен сусам.

    Сложете да се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна до зачервяване.

    изпечена погача

    Снимка: YouTube

    Проверете дали е готова с дървена клечица. Ако забележите, че погачата бързо се изпича отгоре, покрийте я с хартия за печене или алуминиево фолио.

    разчупена погача

    Снимка: YouTube

    Оставете погачата да се охлади, преди да я извадите от формата.

    парче погача

    Снимка: YouTube

    Да ви е сладко!

    Редактор: Петя Иванова
    Новини
    Мода
    Звезди
    Начин на живот
    Диети
    Красота
    още
    Любов
    Здраве
    Родители
    Коментари
    галерии
    Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
    още
    Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
    Design & Development: TaraSoft