Невероятна празнична погача от нашата читателка Мария. Тя гощава семейството и близките си с нея за празника всяка година, а на нас изпрати рецептата, за да я споделим с вас!
Показваме ви нейната рецепта от замесването на тестото до оформянето, а крайният резултат е питка, мека като памук и ухаеща на масло! Надяваме се, че ще ви хареса и ще украси трапезата ви - ето необходимите продукти за Богородична погача за Голяма Богородица .
Снимка: YouTube
Богородична погача за Голяма Богородица
Продукти:
- 250 мл топло прясно мляко
- 10 г суха мая (или 20 гр.
Приготвяне:
Изсипете топлото мляко в подходяща купа и в него разтворете маята. Добавете захарта и няколко лъжици от брашното, за да се получи каша.
Добавете олиото, заквасената сметана (или гъсто кисело мляко) и оцета.
Снимка: YouTube
Прибавете едно цяло яйце и 2 белтъка (жълтъците заделете за намазване).
Започнете да добавяте постепенно брашното, като след първата партида прибавите и солта.
Бъркайте с дървена лъжица, а когато стане трудно да се бърка, започнете да месите тестото на ръка.
Снимка: YouTube
Когато започне да се оформя, но е още лепкаво, извадете го на набрашнен плот и доомесете, докато стане гладко и спре да лепне. Не добавяйте повече брашно, за да не стане твърдо тестото.
Прехвърлете омесеното тесто в намазнена купа и го покрийте със стреч-фолио.
Снимка: YouTube
Оставете го на топло да втаса хубаво, докато увеличи обема си двойно.
Втасалото тесто извадете върху плота и разделете на 5 части. Опаковайте едната в прозрачно фолио, защото засега няма да я използваме.
Снимка: YouTube
Всяка от останалите 4 части разточете на тънък правоъгълник.
Намажете първия с масло и отгоре поставете втория, като разтеглите, така че размерите им да съвпаднат.
Снимка: YouTube
Отново намажете с масло (трябва да е меко, не течно) и поставете третия правоъгълник. Следва нов слой масло и отгоре - последният правоъгълник. Той не се маже с масло.
Разтеглете го хубаво, след което подравнете краищата, като отрежете излишното тесто.
Снимка: YouTube
Направете разрези на разстояние 1 см от краищата към средата на тестото, така че в средата да остане неразрязана част от около 5 см.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Сега хванете лентите от единия край (този по-близо до вас) и ги прехвърлете един върху друг към средата, все едно плетете плитка. Продължете така, докато се оформи красива плетенка.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Оформете с ръце получената плитка, след което съединете краищата й и прехвърлете получения венец в предварително покрита с хартия за печене тава.
Снимка: YouTube
От петата част на тестото отделете топка, която поставете в средата на "венеца".
Снимка: YouTube
Останалото тесто разделете на две и разточете на кръгове. Намажете единия с масло и поставете другия отгоре. След това с помощта на чиния изрежете правилен кръг от тестото.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Нарежете кръга на 8 равни части.
Снимка: YouTube
От всяка осминка оформете листо, като съберете краищата на по-широкия край на триъгълниците (както е на снимката).
Снимка: YouTube
Поставете листата около централния кръг на погачата с широката част навътре.
Снимка: YouTube
С подходящ инструмент направете шарки върху листата.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Оставете да втаса повторно, докато напълни тавата.
Накрая намажете погачата с разбит жълтък.
Снимка: YouTube
В средата поръсете маково семе (или черен сусам), а листата на "цветето" поръсете с обикновен сусам.
Сложете да се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна до зачервяване.
Снимка: YouTube
Проверете дали е готова с дървена клечица. Ако забележите, че погачата бързо се изпича отгоре, покрийте я с хартия за печене или алуминиево фолио.
Снимка: YouTube
Оставете погачата да се охлади, преди да я извадите от формата.
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!