Виж как ще изглежда бебето ти, преди да е заченато!

вход през zajenata.bg
За Жената
Родители
За бебето
Виж как ще изглежда бебето ти, преди да е заченато!
3889
Източник: 24chasa.bg
Виж как ще изглежда бебето ти, преди да е заченато!

Съвсем скоро в САЩ ще се предлага услуга, която ще дава възможност на бъдещите родители да видят дигитален ембрион на тяхното дете още преди да е заченато.

Американската компания “Джийнпийкс”, базирана в Ню Йорк, създаде супермощен софтуер, който комбинира данните от ДНК веригите на майката и бащата или на майката и евентуален донор. Причината за странната услуга? Компютърът прави хиляди комбинации с генетичния материал на родителите, за да види дали детето е застрашено от някаква унаследявана болест.

Идеята за създаването на тази технология се появила преди шест години, когато основателката на фирмата Ан Морис от Ню Йорк получила едно ужасяващо обаждане по телефона.

Момченцето ѝ било само на няколко дни, когато непознат мъж я попитал по телефона дали детето ѝ е още живо

“Бихте ли отишли да проверите дали е живо бебето, аз ще почакам на телефона”, казал непознатият специалист, който се обаждал от болницата, посещавана от Ан.

Изпаднала в шок, жената направила точно каквото я помолил непознатият - отишла да види детето. Едва когато се върнала, непознатият, който се обаждал да съобщи резултатите от щатските изследвания за новородени, ѝ казал, че синът ѝ Алек, заченат с помощта на сперма от донорска банка, е дал положителни резултати за генетично наследявания синдром MCADD. Заболяването пречи на болния да трансформира мазнините в енергия и може да бъде фатално за човека, ако не бъде диагностицирано рано, пише в. “Бостън глоуб”.

Това била разтърсваща новина, която променила завинаги живота на Ан. Когато тя и партньорката ѝ Франсис Фрей решили да създадат семейство с помощта на донорска банка, те избирали доста внимателно.

Преровили десетки страници с информация за донорите - телосложение, цвят на очите и структура на костите. Опитали се също така да отгатнат качества на донора, които не били очебийни на пръв поглед.

“Търсехме добродушие и интелигентност в характерите”, разказва Ан. Никой обаче не ги предупредил, че донорът им има генетично заболяване

Ан и Франсис, като повечето бъдещи родители, били много развълнувани и не се замисляли за генната лотария, в която влизат.

След шокиращото разкритие за болестта на сина ѝ Ан решила да създаде компанията “Джийнпийкс”. Основната ѝ цел е да намали до минимум шанса бъдещи родители, които използват материал от донорски банки, да си родят болно дете.

Технологията, която се използва в компанията, се нарича “Мач райт” (от англ. - “Съедини правилно”). Компютърната програма вкарва ДНК веригата на жената и на потенциалните донори на генетичен материал в алгоритми. Те от своя страна буквално пресъздават дигитално процеса на зачеването, като комбинират генетичната информация от яйцеклетката и сперматозоида.

След това фирмата прави персонален списък за всяка жена, който изрежда донори, които биха били лош избор за създаване на ембрион заради опасността да се развие една от 600 детски болести, генетично обусловени.

При дигиталното зачеване се създават около 10 000 различни симулирани ембриона, като гените на всеки от тях се изследват за мутации, причиняващи редките болести. След това компютърът изчислява каква е вероятността такава генна мутация наистина да се получи при очакваното бебе и накрая клиентката получава списък с безопасните донори, от които може да се вземе сперма, за да зачене здраво дете. Тестът, който струва около 2000 долара, ще се предлага от фирмата от декември на клиентки на една от донорските банки в Ню Йорк, пише вестникът.

Други компании в САЩ също правят изследвания на гените на потенциалните донори, за да предвидят дали два мутирали гена - по един от двамата родители, могат да доведат до развитието на рядка болест при бебето. Като цяло напълно здрави хора носят в ДНК-веригите си мутирали гени поколения наред, като те ще се проявят, ако създадат поколение с партньор, който има същия мутирал ген. Дори и тогава обаче шансът детето да развие болестта е едно към четири, обясняват генетиците.

Новата система “Мач райт” обаче се смята от специалистите за около 100 000 пъти по-мощна от скрининга на гените, който се прави досега. Ан създала компанията заедно с биолога от университета “Принстън” Ли Силвър. Именно той измислил новаторския начин, при който не просто се изследват гените на донорите за потенциални болести, но компютърно моделиране повтаря самия процес на зачеване, като така се изследват и възможните комбинации от гените на двамата родители.

Първата стъпка, която компанията предприема, е традиционният скрининг, при който се изследват евентуалните донори за каквато и да е мутация на гените им. После се пристъпва към компютърното комбиниране и създаването на дигитални ембриони.

Основателите на фирмата планират по-късно да разширят процеса на скрининга и технологията на дигиталното зачеване, като ще търсят и по-комплексни проблеми, включващи микс от много гени - като астма или аутизъм, разказва Ан.

Новата технология повдига и доста етични въпроси заради перспектива един ден по подобен път да бъдат създавани т. нар.дизайнерскибебета, пише сп. “Ню сайънтист”. Така например в патента на новата технология е записано, че се изследват и редица черти, които не са пряко свързани със здравословни проблеми, като пигментацията на очите и кожата.

Дов Фокс, професор по право към Университета на Сан Диего, който се занимава с биоетика, предупреждава, че един ден подобна технология може да бъде използвана не само за избягването на дадена болест, а и за избирането на точно определен вид бебе, което родителите желаят.

“Джийнпийкс” няма да пресече тази граница, уверява Ан Морис. Съдружникът ѝ, професор Ли Силвър, обяснява, че двамата все още не са решили как точно ще използват патента за технологията в бъдеще. Ученият успокоява обаче скептиците, че патентът на практика означава, че фирмата е защитена и може да предотврати попадането на новата технология в лоши ръце, които наистина да искат да си “поиграят” в дизайна при създаването на бебета. 
преди да е заченато!

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft