Усетите ли такава болка, значи имате сериозен проблем с черния дроб и веднага на лекар!

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Усетите ли такава болка, значи имате сериозен проблем с черния дроб и веднага на лекар!
1243
Усетите ли такава болка, значи имате сериозен проблем с черния дроб и веднага на лекар!

Трябва да знаете тези симптоми, за да започнете лечението навреме и да предотвратите сериозни усложнения!

Черният дроб е сложен орган, който изпълнява няколко функции. Включително метаболизма на вещества като мазнини, алкохол и някои лекарства и е отговорен за производството на жлъчка.

Възпален черен дроб е известен с медицинския термин хепатит.

Причините за това са многобройни и лечението зависи както от произхода на възпалението, така и от възникналите усложнения.

Какво се определя като хепатит ?

Това е възпаление на чернодробните клетки (наречени хепатоцити), което произвежда аномално повишени чернодробни ензими и увеличава черния дроб обем (хепатомегалия).

Възпаленият черен дроб може да бъде придружен в някои случаи от травма или смърт на хепатоцити (процес, наречен некроза). В резултат на това това води до нежелани последици, като хроничен хепатит, цироза и чернодробна недостатъчност при фулминантния хепатит.

Симптоми на възпален черен дроб

Основният симптом на хепатит е коремна болка. Възпален черен дроб причинява болки в корема от дясната страна. По-специално, в зона, наречена горен десен квадрант. Когато лекар направи оценка на стомаха, палпирането на увеличен черен дроб е лесно и болезнено на допир.

Друг характерен симптом на възпален черен дроб е жълтеница (пожълтяване на кожата и лигавиците), която се появява поради свръхпроизводството на жлъчка.

А когато се отделя с урината, се появява колария (тъмен цвят на урината поради отлагане на жлъчни пигменти). Други съпътстващи симптоми са гадене, повръщане, в някои случаи висока температура и обща слабост.

В случай на чернодробна недостатъчност (поради фулминантния хепатит) могат да се наблюдават кръвоизливи, асцит (наличие на течност в коремната кухина).

И в тежки случаи, неврологични промени (като сънливост, непоследователен език и тремор в ръцете). Те възникват от повишените нива на амоняк в кръвта, които се отлагат на нивото на мозъка (Kasper, 2015).

Как се диагностицира възпален черен дроб ?

Ако се подозира хепатит, е важно да се консултирате с лекар. Диагнозата хепатит се основава на правилния разпит на пациента, прегледа му и искането за допълнителни изследвания.
Лабораториите изискват тест за кръвна химия, който включва тестове на чернодробната функция като аминотрансферази или трансаминази.

Той също така изисква общ и фракционен билирубин, време на коагулация, липиден профил, алкална фосфатаза и общи протеини плюс албумин. А също така в кръвта можете да откриете наличието на определени вируси и автоантитела, които причиняват възпаление на черния дроб.

Сред необходимите образни изследвания е коремният ултразвук. В резултат на това той ще оцени обема на черния дроб и характеристиките на кръвния поток на вените и чернодробните артерии. Може да се наложи извършване на компютърна томография, за да се изключи увреждане на черния дроб или некроза. В някои случаи ще бъде показана чернодробна биопсия, за да се определи причината.

Защо черният дроб е възпален?

Причините за хепатит са многобройни. Повечето от тях са инфекциозни причини, включително вирусен хепатит, причинен от хепатит A, B, C, D или E. Както и други вируси с акцент върху чернодробните клетки (вирус на денга, цитомегаловирус, вирус на имунодефицит на човека, вирус на херпес). Тези микроби директно атакуват хепатоцитите, причинявайки локален възпалителен отговор.

И има и други причини, като алкохолен хепатит (който предхожда алкохолната цироза на черния дроб).

Лекарствен хепатит, поради прекомерни дози лекарства, които се метаболизират в черния дроб, като ацетаминофен и вещества за отслабване. Излишъкът от тези вещества затруднява нормалното функциониране на чернодробните клетки и следователно се възпалява.

Друга причина за хепатит е употребата на вещества, наречени фитофармацевтици (лекарства, освободени от растения, включително някои натурални препарати, билки и инфузии), които се използват като алтернативно лечение на заболявания. Някои добре познати билкови лекарства са гинко билоба и червени боровинки.

И накрая, има имунно състояние, наречено автоимунен хепатит, причинено от автоантитела, които възникват срещу хепатоцити. Ако точната причина за възпаления черен дроб не е известна, тогава след приключване на всички изследвания това се нарича криптогенен хепатит.

Как се лекува възпален черен дроб ?

Лечението ще зависи от причината за възпалението на черния дроб. При повечето остри вирусни процеси, при които симптомите не са толкова сериозни, лечението се основава на контрола на съпътстващите симптоми (треска, неразположение, болки в корема и др.). Избягване на лекарства, които се метаболизират в черния дроб, като ацетаминофен и пеницилини, например.

Ако се открият хронични причини за възпален черен дроб, като хепатит В или С, хепатологът трябва да започне антивирусно лечение (като интерферон алфа, ламивудин и рибавирин). Това е насочено към контрол на инфекцията и периодичен мониторинг на чернодробните ензими.

Ако хепатитът е причинен от приемането на някакво лекарство, то той трябва незабавно да бъде отменен. В зависимост от тежестта може да се използва плазмафереза ​​(плазмен обмен при пациент).

И накрая, ако причината е автоимунна, трябва да се посочат стероиди и имуномодулиращи лекарства. Такива като циклофосфамид и микофенолат мофетил.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft