Вирусологът акад.Гълъбов: Има шанс да избегнем трагедията в Италия и Испания при това условие:

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Вирусологът акад.Гълъбов: Има шанс да избегнем трагедията в Италия и Испания при това условие:
5995
Източник: pik.bg
Вирусологът акад.Гълъбов: Има шанс да избегнем трагедията в Италия и Испания при това условие:

Вече чухме какви ли не прогнози за хода на заразата с коронавирус у нас. Дори ви споделихме астропрогнозата на Гал Сасон за края на епидемията у нас.

Но сега обръщаме поглед къв един от водещите учени-вирусолози у нас, проф.Гълъбов :

"Прогнозирам, че ще се наложи удължение на противоепидемичните мерки и след 12 април. Засега те изпълняват своята функция", каза пред БНР един от водещите вирусолози у нас академик Ангел Гълъбов .

Вече не може да се каже, че сме в началото на пандемията, коментира той. „Има една тенденция - че у нас не се оформя някакъв пик, както в други страни, а има една бавно покачваща се крива, която е към плато. Това е едно добро положение за хода на епидемията в България. Аз имам съмнение, че пик няма да има. Просто може да има по-висока точка и след това ще има намаляване“.

Карантината е основният метод за ограничаване на тази епидемия, категоричен е вирусологът. „Вирусът при наличие на карантина рано или късно ще изчезне от нашите земи“, категоричен е той: "Това е и положителният момент. У нас се въведе една много добра карантина и се наблюдава, че населението се адаптира към нея. Голямата част от българите се научиха да следват изискванията“.

Не може да се предскаже докога ще продължи карантината, каза вирусологът. Засега не се забелязват особени мутации на вируса и няма основание да се смята, че има български особености в хода на епидемията, допълни той.

В коментар за спора между Националния оперативен щаб и Медицинския експертен съвет, той каза: „Никой не оспорва метода PCR, по който се доказва наличието на генома на вируса. Спорът е дали да се използва този експресен метод, широко описан от колегата Мангъров. Неговото масово провеждане допринася за по-прецизното изясняване на случаите. При експресния метод се установяват два вида антитела. Чрез тях се отчита скорошна инфекция и прекарано заболяване, обясни той.

„Възможно е някой, прекарал заболяването или неболедувал, обаче да покаже наличие на имуноглобулини G, което значи, че той е прекарал, носи вирус, който постепенно отшумява, но този човек би могъл да бъде приносител на заболяването. При инфекция с Covid-19 има голям брой хора без клинична картина и те са много опасни…“.

В Медицинския експертен съвет има много бивши кадри на ВМА, допълни ученият, който е категоричен, че експертизата на новия орган е добра: „Разбира се, да! Там има един пълноценен вирусолог от много добра класа - професор Радка Аргирова. Има един отличен епидемиолог – Ангел Кунчев, който е от много висока класа“.

„Ходът на заболяването засега, както се контролира от щаба, и прилагането на тези методи, които изискват голямо напрежение, показват, че има шанс да избегнем трагедията на Италия, Испания, Франция и Англия. Ние сме по-близо до немската система, която има по-ниска смъртност. При тях възрастните много добре спазват правилата и по-малко боледуват общо взето. Въпреки че населението на Европа, в сравнение с Китай е по-възрастно…“.

Академик Гълъбов отчете като положително, че България произвежда сама защитните си материали, че държавата е поела ангажимент до осигури апарати за механична вентилация, както и че собственикът на популярен футболен клуб е поел ангажимент да достави медикамент за тежките случаи. Относно лечението с т.нар. „серотерапия“, в Китай са намерили начин да очистват плазмата от преболедували, която има антитела, преди да я прилагат на болни, обясни той. 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft