Вреден ли е цикламатът

вход през zajenata.bg
5520

Циклама т (Е952) (Cyclamate) (Синоними: sodium N-cyclohexylsulfamate) е хранителна добавка, синтетичен заместител на захарта . Той имитира вкусовите ефекти на захарта, подобно на останалите подсладители, с тази разлика, че е съдържа по-малко енергия от нея, в крайна сметка 0 ккал. Цикламатът спада към групата на т.нар. високоефективни подсладители - вещества, които са десетки или стотици пъти по-сладки от обикновената захар, в която група влизат аспартам (Е951), ацесулфам К (Е950), сукралоза (Е955), захарин (Е954), неотам и др.

Цикламатът е синтезиран през 1937 година и по-нататък се използва масово за нискокалоричен заместител на захарта, като е посочван за добра алтернатива за диабетици. Цикламатът е 30-50 пъти по-сладък от захарозата , в зависимост от концентрацията (зависимостта не е линейна) и обикновено е честа съставна част от консистенцията на комплексните заместители на захарта в таблетки.

Съществуват два вида от Е952 – натриев цикламат и калциев цикламат + цикламатна киселина. Най-често се използва натриев цикламат. Всички те, за разлика от захарина, нямат неговия метален привкус. Единственото им предимство пред захарина във вкусово отношение е, че цикламатът няма остатъчния метален привкус, който остава в устната кухина след консумацията на захарин.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Здравни съвети
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft