 
                
            Истинска наслада за небцето, този десерт напомня донякъде турските сладки, въпреки че в него няма сироп (шербет). Освен това е полезен, постен, вегански и изключително вкусен!
1. Сокът от мандарини и медът се слагат на слаб огън. Тиквата се нарязва на много дребни кубчета и се слага в сока да къкри на тих огън 10 минути. След това се добавят и смокините, които трябва да омекнат, и всичко заедно ври 10-тина минути. 
2. През това време се нарязва шам-фъстъкът. 
3. Съставките от котлона се оставят леко да се охладят, след което се изваждат смокините, а тиквата се отцежда от сока. Сокът се запазва. 
4. Тиквата се смесва с шам-фъстъка, сусама и канелата. 
5. На всяка смокиня се отстранява дръжката и се прави разрез под формата на кръст с ножици. 
6. С малка лъжичка смокините се пълнят със сместа от тиква. Затварят се при върха и се слагат в тавичка за печене. 
7. Заливат се със заделения сос и се слагат да се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса около 10-15 минути.
Забележка: 
Можете да ги приготвите и с портокалов сок, а за пълнеж може да сложите и други сушени плодове, напр. стафиди, сушени кайсии и др. 
След изпичането, в тавичката ще ви остане гъст меден сос, така че може да го използвате и да гарнирате с него всяка смокиня поотделно. 
Използвайте за този десерт цели, непресовани смокини, за да може да се напълнят добре и да се запази целостта им. 


 
                                
                             
                                 
                                 
                                 
                                
 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                








