Днес е Голяма задушница-Първата хапка се слага на земята ...Ето как се почитат починалите близки

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
За Дома
Днес е Голяма задушница-Първата хапка се слага на земята ...Ето как се почитат починалите близки
1742
Днес е Голяма задушница-Първата хапка се слага на земята ...Ето как се почитат починалите близки

Днес е Голяма задушница - денят на почитане на починалите в Православната църква. Традицията за възпоменание на починалите съществува в християнството от древни времена. 

На Задушница посещаваме гробовете на нашите близки. Почистваме ги, прекадяваме с тамян и украсяваме с цветя. В миналото най-възрастната жена преливала гроба с червено вино. Ритуалът преливане на вино започва от мястото, където е главата на покойника в посока наляво - правило се три кръга по края на гроба.

Върху гроба на починалите палим свещ, която е символ на нашата вяра, а пламъкът напомня за безсмъртието на душите.

Тамянът пък символизира чистата молитва, цветята - добродетелите на починалия.

Първата хапка се слага на земята, а първата глътка вино се излива, не се пие и споменаваме починалите с думите "Бог да прости".  

В тази събота (10 февруари)всички православни християни извършват помен в чест на починалите близки- Голяма Задушница преди Великия пост. Или, както името "Задушница" показва, това е време за споменаване на душите на мъртвите. На Задушница се посещават гробовете на близките.

За да се направи помен, се приготвя "коливо" - варено, подсладено жито. Българският обичай включва и хляб и вино. В по-ново време се добавят дребни сладки и соленки. Помен се извършва на гроба, в черква или у дома. Традиционно на гроба свещеникът извършва парастас, който е по-кратък от панихидата. Житото е знак на възкресението , тъй като по думите на св. ап. Павел житното зърно не би могло да оживее, ако преди всичко не умре.

Виното е знак на кръвта на Исус Христос.

Паленето на свещи символизира горещата вяра, а пламъчетата напомнят за безсмъртието на душите на покойниците.

Тамянът представлява чистата молитва, а цветята - добродетелите на починалия.

Според православния канон неправилно е поставянето на храна на гроба на покойника. Библията отрича това. Оставената храна по гробовете няма да бъде изядена от покойника, а от бездомните кучета, като по този начин се оскверняват гробовете.

Душата не яде и не пие материална храна. Сладкиши, месо и вино се раздават посред живите и като вкусват от раздавките, да си спомнят за умрелите. Както на всеки помен, така и на Задушница се раздава на бедни и нуждаещи се.

Рецепта за варено жито за Задушница:

Преди да се вари, е добре груханото жито да се накисне за 24 часа във вода. На следващия ден се изцежда от водата и се поставя за варене в дълбока тенджера. Водата е нужно да е около 2- 3 пръста над количеството жито. Слага се щипка сол, похлупва се и се оставя на включен слаб котлон за варене. Обичайно 1 час е достатъчен, за да се свари добре житото. Зрънцата трябва да набъбнат и омекнат тогава се преценява, че е готово.

По време на варене се проверява да не се изпари водата (при нужда се долива вряла вода) и житото да загори. Готовото жито се обърква добре с 200 г захар на пясък. Добавят се счукани орехи, настъргана кора лимон, галета (100г). Обърква се добре, похлупва се и се оставя за 1 нощ на хладно място да се овкуси.

На Задушница се раздава, като се разпределя ашурето в купички. Отгоре се поръсва плътно пудра захар. С канелата върху всяка купичка се прави кръст. Така се раздава на Задушница за бог да прости.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft