Днес се почита Св. архангел Гавраил

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Позитивно мислене
Днес се почита Св. архангел Гавраил
4562

На този ден имен ден празнуват : Гавраил, Гаврил, Гавраила, Гаврила, Габриел, Габриела, Габи

Днес православните християни от цял свят почитат архангел Гавриил . Светият Архангел се празнува два пъти в годината – на 26 март и на 13 юли. 26 март е денят след Благовещение когато той донесъл благата вест на Пресвета Богородица . Свети Димитрий Ростовски предполага, че този богослужебен събор в чест на архангел Гавриил се устройва на днешния ден, понеже празнуването на 26 март се пада винаги в дните на Великия пост. Архангел Гавриил (на иврит – „сила Божия") е един от седемте архангели, т.е. „ангелоначалници", представители на осмия ангелски чин. Архангелите възнасят молитвите на хората към Бог и разкриват смисъла на пророческите видения и хода на събитията, особено на пророчествата за идването на Месията - Христос. Като един от архангелите, представляващи Божието войнство, той е натоварен с определени задачи от Господ. Мисията на архангел Гавраиил е свързана с разкриване на различни тайни и предаване на различни послания до човеците.


Неговите най-значими проявления са:

1. Архангел Гавриил е пратен при Захария, за да му каже за предстоящото раждане на Йоан Кръстител (Лука 1:11-19).

2. Известява младата Мария за предстоящото зачеване в утробата й чрез Светия Дух (Лука 1:26-31), (Матей 1:18-25) и рожденето на момче, което трябва да кръсти Иисус Христос. Името му означава на еврейски език „Божия сила". Това момче е Синът Божий, изпратен на Земята да изкупи греховете на човечеството. Тази хубава блага вест дава и наименованието на празника - Благовещение, което честваме като изключително важен празник на 25 март всяка година.
В християнската традиция, намерила отражение във византийското и западноевропейското религиозно изкуство, архангел Гавриил се свързва най-вече с Благовещението. Затова дори извън сцените на Благовещение той се изобразява с раззеленена клонка или цъфнала лилия в ръце – символ на непорочността на Светата Дева.
3. Три дни преди смъртта на Дева Мария архангел Гавраил ù съобщава, че Бог е пожелал да я вземе при Себе Си в своето Царство, за да царува вечно с Него. Последтото й желание преди да напусне този свят и да се пренесе на Небесата при своя многообичан син било да види светите апостоли заедно.Това е също много голям християнски празник, който честваме на 15 август всяка година – Успение на Пресвета Богородица или Голяма Богородица, както го нарича народът.

4. Архангел Гавриил е един от двамата ангели, посочени в Библията по име - вторият е Михаил, пратени да разтълкуват видението на св. Пророк Даниил за овена и козела (Дан.8:16) и да му дадат пророчеството за 70-те седмици (Дан.9:21).

Западноевропейският рицарски епос използва служението на архангел Гавраил като вестител в контекста на идеята за Теократичната държава. В „Песен за Роланд" архангелът възвещава на Карл Велики събитията, изпраща му сънища и му напомня за неговия дълг – без умора да защищава християните в целия свят.
Под името Джабраил мюсюлманите въздават особена почит и прославят архангел Гавриил като ангел, който продиктувал на Мохамед „предвечно съществуващото по небесен оригинал слово на Аллах" - Корана.

В някои юдейски текстове на архангел Гавраил се приписва също особената власт над стихиите: над огъня, над водата и узряването на плодовете („Песахим" и „Сан хедрин"). В апокрифната „Книга на Енох" архангел Гавриил е поставен за началник на Рая и духовните същества, които го охраняват. Архангел Гаврил често е изобразяван на северните порти на иконостаса. Архангел Гаврил е един от щитоносците на Герба на Руската империя. 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Религиозни празници
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft