 
                
            една диня 
захар в зависимост от тежестта на динята (за 1 кг диня се използва 1 кг захар) 
2 пакетчета ванилова захар 
резенчета лимон
 
Динята е плод, който дава изключително голяма свежест и чувство за сочност в устата, поради което се радва на голяма популярност сред всички. Предлагаме ви да я вкусите в един малко по-различен вид, а именно - сладко от диня. Струва си да опитате, защото така динята може да се оползотвори напълно заедно с кората. 
1. Първо нарежете динята на големи парчета и отстранете външната кора, а също и червената част, която може да се яде. Оставете само тънък слой от червената част. 
2. След това нарежете по-големите парчета на по-малки, във форма по желание. 
3. Парчетата се поставят да се варят за кратко във вода, като се сменят 5 - 6 води. Поставете ги първо в студена вода, а след като водата кипне, оставете да къкрят около 5 минути. След това сменете водата (процедурата се повтаря 5 - 6 пъти, като отново се поставят в студена вода). 
4. След това пригответе захарта за сиропа, като я отмервате според килограмите на динята - на всеки килограм диня поставете килограм захар и малко вода. Динята се измерва преди да се варят парчетата, т.к. след обработката количеството ще намалее. 
5. Когато заври сиропът, добавете и парчетата диня и оставете да се варят заедно. Трябва да се варят на силен огън, без разбъркване. 
6. Когато започнат да се появяват мехурчета, значи сладкото е готово. Добавете пакетчетата ванилова захар и резенчетата лимон, след което покрийте съда с влажна платнена кърпа. На следващия ден налейте сладкото в бурканчета. Домашното сладко от диня е чудесно, светло на цвят и с богат и приятен вкус. Добър апетит! 
 


 
                                
                             
                                 
                                 
                                 
                                
 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                








