Хайверът от печени чушки е вкусно и ароматно допълнение към всяка трапеза, особено в студените зимни дни.
Тази рецепта съчетава сладки и люти чушки с подправки и билки, създавайки богат вкус, който се съчетава добре с разнообразни ястия.
Приготвянето е лесно, а резултатът е дълготрайна зимна салата, която ще обогати кухнята ви. Ето какво ви е необходимо:
Хайвер от печени чушки
Продукти:
- 4 кг сладки чушки
- 1 кг люти чушки
- 1 връзка магданоз
- 2 скилидки чесън
- 200 мл растително масло
- 100 мл винен оцет
- 2 супени лъжици сол
- 1 супена лъжица захар
Приготвяне:
1.
2. Измийте сладките и лютите чушки, поставете ги върху тава за печене и ги печете в предварително загрятата фурна за 15 до 20 минути, докато кожичките започнат да се отделят.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
3. Сложете печените чушки в купа, покрийте и оставете да се охладят. След това ги обелете и отстранете семките.
4. Нарежете почистените чушки на по-малки парченца.
5. Нарежете ситно магданоза и обелените скилидки чесън.
Снимка: YouTube
6. Сложете нарязаните чушки, магданоз и чесън в голяма тенджера. Добавете растителното масло, винения оцет, солта и захарта. Разбъркайте добре.
Снимка: YouTube
7. Поставете тенджерата на среден огън и оставете сместа да заври.
8. След като сместа заври, намалете котлона и гответе още 15 минути, като разбърквате от време на време.
9. Пригответе стерилизирани буркани. Внимателно изсипете горещата смес в бурканите, като ги напълните догоре.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
10. Затворете плътно бурканите с капаци.
Снимка: YouTube
11. Увийте бурканите в одеяло и ги оставете да се охладят напълно на стайна температура.
12. Съхранявайте бурканите на хладно и тъмно място.
Този пиперлив хайвер е идеален за сервиране с хляб, месо или като гарнитура към основни ястия. Насладете се на богатия му вкус!
Да ви е сладко!