Дъхави кифлички със сирене: Грабим ги още горещи от тавата! Тесто на слоеве и богата, сочна плънка:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Дъхави кифлички със сирене: Грабим ги още горещи от тавата! Тесто на слоеве и богата, сочна плънка:
Дъхави кифлички със сирене: Грабим ги още горещи от тавата! Тесто на слоеве и богата, сочна плънка:
1128
Източник: За Жената
Дъхави кифлички със сирене: Грабим ги още горещи от тавата! Тесто на слоеве и богата, сочна плънка:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Има нещо специално в домашно приготвените печива, които ухаят на топлина и детство. Тези Дъхави кифлички със сирене са точно такива - хрупкави отвън, меки отвътре и пълни с богат вкус.

Независимо дали ги приготвяте за закуска, почерпка или като гарнитура към обяда, те винаги изчезват за нула време. С прости съставки и малко усилия ще получите нещо, което ще зарадва цялото семейство. Пухкави слоеве тесто, пълни с ароматна и сочна плънка - нападаме ги още горещи от фурната! Ето необходимите продукти:

Дъхави кифлички със сирене

Продукти:

За тестото:

  • 200 мл мляко
  • 250 мл вода
  • 1 супена лъжица захар
  • 30 г прясна или 8 г суха мая
  • 1 супена лъжица сол
  • 750 г брашно
  • 50 мл + 20 мл масло

За пълнежа:

  • 400–500 г прясно сирене
  • 200 г маргарин или масло (разтопено)
  • 1 яйце
  • Сол на вкус

Приготвяне:

1. Активиране на маята

Добавете една чаена лъжичка захар и маята към 200 мл топло мляко. Оставете за около 10 минути, за да се активира и разпени.

активиране мая

Снимка: YouTube

2. Омесване на тестото

Сложете брашното и солта в голяма купа и разбъркайте. Добавете шупналата мая, останалата вода и 50 мл олио. Разбъркайте с кухненски робот, докато съставките се смесят, след което омесете тестото с ръце, докато стане меко и леко лепкаво.

меко тесто

Снимка: YouTube

Изсипете още 20 мл олио върху тестото, омесете за кратко и го оставете да почине 30-60 минути, покрито с кърпа.

3. Оформяне на топчета

Когато тестото втаса, разделете го на три части и оформете топчета. Оставете ги да починат 5 минути, докато приготвяте плънката.

тестени топки

Снимка: YouTube

4. Приготвяне на плънката

Разтопете маргарина или маслото. Смесете сиренето в отделна купа и добавете малко сол, ако е необходимо.

5. Разтягане на тестото и подреждане на пластовете

Разточете всяка топка на възможно най-голям кръг. Поръсете с брашно, сгънете на две, поръсете отново и сгънете на още две, след което оставете настрана.

кръг тесто

Снимка: YouTube

сгънато тесто

Снимка: YouTube

Разточете третата част възможно най-тънко, след което я покрийте с половината от разтопеното масло.

тесто с масло

Снимка: YouTube

Вземете един от сгънатите пластове, разточете отново и поставете върху намасленото тесто, леко го разтегнете и го сплескайте с ръце, така че да го покрие напълно.

тесто върху тесто

Снимка: YouTube

два пласта тесто

Снимка: YouTube

Прищипете краищата и намажете с останалото масло, след което отгоре поставете третия разточен пласт тесто.

масло върху тесто

Снимка: YouTube

маслено тесто

Снимка: YouTube

Разточете тестото отново на правоъгълник с ширина около 60 см и дължина 40–50 см.

6. Сгъване

Сгънете лявата и дясната страна към средата (като плик), след което отново разточете, докато получите размера на тава за фурна.

сгъване тесто

Снимка: YouTube

 

плик тесто

Снимка: YouTube

След това разделете тестото на четири ленти. Поставете пълнежа от сирене по дължина върху всяка от тях, след което навийте на руло.

тесто с плънка

Снимка: YouTube

навиване рула

Снимка: YouTube

Прехвърлете и четирите рула в тава, покрита с хартия за печене, и нарежете всяко на четири части - ще получите 16 рула.

рула в тавата

Снимка: YouTube

рула парчета

Снимка: YouTube

7. Печене

Оставете кифличките да починат около 30 минути, намажете ги с разбито яйце, поръсете със семена (по желание) и ги печете във фурна, загрята на 200°C, за около 25 минути, докато покафенеят хубаво.

втасали кифлички

Снимка: YouTube

рулца от фурната

Снимка: YouTube

8. Последна стъпка

Когато са изпечени, веднага ги намажете с останалото масло от купата, в която е било разтопено — това ще им придаде блясък, мекота и отличителния аромат на домашно приготвени сладкиши.

пухкави кифлички

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

кифли сирене

Снимка: YouTube

домашни кифлички

Снимка: YouTube

 

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft