Д-р Брънзалов: ваксинираните и тези с антитела могат да -предават вируса!

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Д-р Брънзалов: ваксинираните и тези с антитела могат да -предават вируса!
3648
Източник: blitz.bg
Д-р Брънзалов: ваксинираните и тези с антитела могат да -предават вируса!

Д-р Николай Брънзалов е зам.-председател на БЛС, член на УС на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари и на Националния ваксинационен щаб. В скорошно интервю той изрази мнение, че и след ваксина не сме напълно защитени от вируса:

Чисто научно, пациент с антитела и ваксиниран , ако срещне някъде вируса, той може да бъде в горните му дихателни пътища, но да не се разболее - това заяви д-р Брънзалов.

Това е смисълът на ваксинацията и образуването на антитела , посочи още той.

Според него обаче, този пациент трябва да спазва предпазни мерки, защото може да предаде инфекция.

Ваксината пази индивида, на който е поставена, уточни той.

"Хората, които са ваксинирани или преболедували, трябва да имат до известна степен малко по-облекчен режим. Затова настояваме да има европейски сертификат, той показва, че не влиза болен човек във вашата държава", отбеляза д-л Брънзалов.

"Доставките с РНК ваксини този месец и следващия ще бъдат увеличени, ще получим допълнително ваксини, освен заявените около 1 млн. 200 хил., постепенно България ще ги получи на квотен принцип", обясни той.

"Вярвам във ваксината на "АстраЗенека" и съм убеден, че се намесиха много немедицински фактори. Тези данни, които се изнасят в момента, са на база кохорта 25 млн. пациенти, които са получили ваксината на "АстраЗенека".

От тях 62 случая само получили мозъчна венозно синусова тромбоза, а 25 тромбоза на други венозни съдове. В България до момента са ваксинирани около 250 000 пациента, което е 100 пъти по-малко. Излиза, че вероятността да получи тромбоза има само един единствен пациент“, каза още д-р Брънзалов.

"Пациентите, които заболяват и развиват клинична картина на COVID-19, при средно тежките и тежки случаи, тромбозите се вдигат хилядократно. Антикоагулантната терапия е част от протокола за лечение на короновируса.

След като тези пациенти заболеят, вероятността да развият тромбоза е хилядократно по-голяма. Смисълът на ваксината е да предотвратим епидемията и да не се разболяват хора от COVID-19", отбеляза зам.-председателят на БЛС.

В края на този месец ще се получат около 40 000 дози от ваксината на "Янсен", която е еднодозова и векторна. Одобрена е в САЩ и от ЕК, посочи още той.  

Тази вълна на коронавируса прегаря, по-рестриктивни мерки от този момент нататък едва ли ще се налагат, прогнозира д-р Брънзалов. По думите му вървим с добри крачки напред, защото в България вече има 560 000 ваксинирани хора и толкова са горе долу и хората, които са преболедували.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft