Есенен кекс за стопляне на душата и подготовка за студената зима

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Кекс
Есенен кекс за стопляне на душата и подготовка за студената зима
Есенен кекс за стопляне на душата и подготовка за студената зима
alex
Добавена от: alex
11129
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

300 гр. изчистена тиква, 200 гр. кристална захар, 2 големи яйца (размер L), 120 мл. олио, 15 гр. бакпулвер, 300 гр. брашно, 1/2 чаена лъжичка канела (не слагайте повече, защото ще превземе вкусът на тиквата и ще доминира над нея), половин чаена чаша едро нарязани орехи, пакетче от 16 гр. ванилова захар.

Настържете на ситно ренде тиквата. Пресейте брашното с бакпулвера. В купа изсипете захарта, ваниловата захар и прибавете двете яйца. Разбийте ги на ръка с вилица или ръчна разбивачка до еднородност (не повече). На тънка струя при непрекъснато бъркане (с вилица или тел за разбиване) добавете олиото

Щом яйцата усвоят мазнината, добавете 1/3 от брашното и разбъркайте с дървена лъжица или силиконова шпатула. Прибавете канелата и половината на настърганата тиква. Разбъркайте отново.

Идва ред отново да прибавите половината на останалото брашно и разбърквате. Добавяте втората част на настърганата тиква и отново следва разбъркване. Прибавяте последното брашно и едро нарязаните орехи и смесвате с тестото. Сместа е много гъста. Намаслете кексова форма (най-добре с малко студено краве масло) и поръсете равномерно с брашно. Излишното брашно изтупайте като обърнете формата над мивката и потупате дъното и.

Ползващите като мен силиконова форма не е нужно да намасляват и набрашняват формата.

Кексът се пече в авансово загрята фурна на 170 градуса на средна скара без вентилатор. Печенето при мен беше за 40 минути, но след изтичането на 30 минути може да пробвате с дървено шишче за готовността на кекса с тиква. Времето е относително за изпичането. Зависи от фурната, от големината и дълбочината на формата, която ползвате.

Готовият кекс оставете за 10-15 минути да се охлади във формата, след което обърнете варху решетка и го оставете да се охлади напълно. Ако желаете докато е още топъл вашия кекс с тиква може да го поръсите с пудра захар.

Поднесете кекса с чай, мляко или кафе.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft