Ето защо коронавирусът е по-смъртоносен за мъжете - жените имат вроден естествен щит:

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Ето защо коронавирусът е по-смъртоносен за мъжете - жените имат вроден естествен щит:
4514
Източник: pik.bg
Ето защо коронавирусът е по-смъртоносен за мъжете - жените имат вроден естествен щит:

Едно от малкото неща, които със сигурност се знаят за новия коронавирус , е, че той по някакъв начин е доста по-агресивен към мъжете , отколкото към жените. Последните проучвания в цял свят потвърдиха тази любопитна зависимост:

Тази седмица директорката на Специалната група за борба с короновируса д-р Дебора Биркс цитира доклад от Италия, според който процентът на смъртността на мъжете от почти всяка възрастова група е по-висок от този на жените.

Тя нарече това "тревожна тенденция“. Явната разлика между двата пола в Италия потвърждава предишни статистики в други, ударени лошо от вируса страни. Предварителните и ранни данни показаха, че момчетата и мъжете са по-податливи към сериозното заболяване, отколкото момичетата и жените, и че съществува по-висок риск за смъртен изход за мъжете.

Италианските здравни власти миналата седмица отчетоха, че мъжете са 58% от 13 882 заразени с коронавирус, и 72% от починалите общо 803 пациенти между 21 февруари и 12 март. Хоспитализираните мъже с COVID-19 са със 75% по-висок риск да починат отколкото жените, приети в болница с остро дихателно заболяване. Тези цифри потвърждават ранните статистики от Китай, където коронавирусът се появи най-напред, и от Южна Корея, където се извършва мащабна кампания за тестване и диагностициране на новата зараза.

Анализът на профила на всички заразени с коронавирус пациенти в Китай между декември 2019 и февруари 2020 г. сочи, че инфектираните мъже са около 60% от общия брой заболели. В подробен анализ на 44 600 случая в Китай от 11 февруари китайският Център за контрол над болестите отчете, че смъртността при мъжете с потвърдено заразяване с коронавирус е около 65% по-висока отколкото сред жените. Дори сред децата до 16 години вирусът заразявава повече момчетата, отколкото момичетата. В скорошен доклад за 171 лекувани с СOVID-19 деца и подрастващи в детската болница в Ухан, 61% са били момчетата.

В Южна Корея мъжете са почти 62% от всички заразени, като инфектираните мъже са с 89% по-голяма вероятност за фатален изхот, отколкото жените. Очертаващата се картина на по-голямата уязвимост на мъжете към коронавируса може лесно да бъде обяснена ясно със социалните и поведенчески разлики между двата пола. По света мъжете много по-често са пушачи, което уврежда техните бели дробове и ги излага на възпаления и по-нататъшни поражения, когато се борят с инфекции. В Китай, където процентът на пушачите е сред най-високите в света, 54% от мъжете през 2010 са били активни пушачи, и 8,4% - пушачи, оставили цигарите. Според същото проучване от 2016 г. само 3,4% от китайките са запалвали цигара.

В Южна Корея тази разлика е също толкова отчетлива: пушат половината от възрастните мъже и 4% от жените. В Италия 28% възрастните мъже и 20% от жените пушат. Но това не е цялата картина, изтъква д-р Стенли Пърлман, специалист по заразни болести от Университета в Айова, който е изследвал лабораторни мишки, заразени с коронавиус.

В серия от опити през 2016 и 2018 г. екип, ръководен от д-р Пърлман, заразил мъжки и женски мишки с коронавируса, предизвикал острите дихателни заболявания SARS и MERS. Във всички възрасти мъжките мишки са били по-податливи на инфекцията от женските. Същевременно смъртността сред инфектираните женски мишки рязко скочила при премахване на техните яйчници или когато им инжектирали лекарства, които подтискат активността на хормона естроген. За Пърлман тези резултати подсказват ясно, че има връзка с естрогена, който предпазва от пораженията на коронавируса. И предполага, че същото важи и за новия коронавирус COVID-19.

“Защо естрогенът предпазва жената и как“, запита Пърлман. "Бихме искали да го разберем“. Естрогенът изпълнява толкова много важни функции в женското тяло, че „е трудно да се докаже каквото и да било“ за специфичните им предпазни сили, смята той. За много други болести на белите дробове мъжете имат определено предимство. Отдавна се знае, че много по-голям процент жените са изложени на усложнения и смърт от грип в сравнение с мъжете. За тях е много по-вероятно да развият автоимунна защита при заболявания на дробовете, а след отчитането на далеч по-високия процент от пушачи сред мъжете, жените изглеждат по-уязвими от мъжете за заболяване от рак на белите дробове и емфизема.

"Ние наистина не разбираме защо е така“, сподели Кент Пинкъртън, който изучава половите различия в заболяванията на белите дробове. Но той и други експерти предполагат, че реакцията на хората към COVID-19 може да разкрие важни различия между начина, по който имунните системи на мъжете и жените се борят с инфекцията. Специалистите подозират, че хормоналните разлики може би играят ключова роля в имунната реакция. И ако учените успеят да установят как действа това, те биха могли да предложат по-добри стратегии в борбата срещу инфекциите от коронавирус изобщо споделят те.

Изследователите ще разровят статистиката със случаите с коронавирус, за да открият доказателства, че първоначалната реакция на организма срещу инфекцията при този коронавирус е по-мощна при жените в сравнение с мъжете, споделя Сюзан Коватс, им Фондацията за медицински изследвания в Оклахома. Ако тази „вродена“ имунна реакция се окаже по-силна у жените, то заразените жени може да имат повече късмет да поддържат ниска концентрация на вируса в организма си, споделя Коватс. И на тях може да не им се наложи да пуснат в действие най-големите оръжия на имунната система за голямата битка – Т и В-клетките.

Често пъти, когато това се наложи, подобна битка срещу заразяването води до двойни поражения. Самата инфекция уврежда тъканите на белите дробове, а след това, когато имунната система реагира по-бурно, се получават опасни нива на възпаление, които още повече увреждат белите дробове. Резултатът може да е смърт. Но ако жените възпират инфекцията по-рано и по-ефективно от мъжете, подобна развръзка при тях е малко вероятна, предполага Коватс.

"Аз не съм изненадан, че женските имунни системи могат да действат по начин, от който мъжете може да се поучат“, казва Пинкъртън. В продължение на години имунолозите са изучавали само мъжки бозайници, защото сложността на женските хормони замъгляват техните разкрития, изтъква той. При борба срещу инфекция, добавя той, "ние наистина се нуждаем от изследване и на двата пола, за да разберем тяхната податливост“.  

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft