Ето какво се случва със стомаха ви, ако пиете храна по време на хранене

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Ето какво се случва със стомаха ви, ако пиете храна по време на хранене
4619
Ето какво се случва със стомаха ви, ако пиете храна по време на хранене

Кой от нас не пие кафе по време на закуска или сок по време на обяд, а за вечеря чаша вино с вечерята примерно? Някои дори ядат супа с чаша освежаваща течност! И все пак, дали да се пие течности с храна е правилно? Някои диетолози и привърженици на здравословния начин на живот казват, че е невъзможно да се пие храна, защото течността разрежда стомашния сок , влияе върху киселинността й и забавя процеса на храносмилане. Други са непоколебими: и казват пийте и то по много! А ние се чудим кое е правилното и какво да правим?

Редакторите ни затова решиха най-накрая да разберат дали е възможно да се пие и яде едновременно и как този навик може да повлияе на работата на стомашно-чревния тракт. Това казват опитни диетолози и компетентни гастроентеролози!

 

Пиете ли вода по време на хранене

Гледната точка на тези, които не пият по време на хранене, е съвсем логична: водата разрежда стомашния сок и слюнката, измива важните ензими, необходими за усвояването на храната, и това оказва негативно влияние върху здравето. Всъщност логичните предположения са далеч от физиологичните процеси - те са много по-сложни.

Процесът на храносмилането не започва в стомаха, а в главата: когато човек предвижда вкусна храна, се образува слюнка в устата. Дъвченето на храната се смесва със слюнка, обогатена с ензими, така че тя вече е омекотена в стомаха. След това процесът е свързан със стомашния сок.

Стомахът на средния човек се нуждае от 3-4 часа, за да усвои обилния обяд и да го превърне в химус - течно вещество. Този химус напуска стомаха и пътува през червата, където дава на организма полезни хранителни вещества.

И ако храната остане в стомаха в продължение на няколко часа, водата не се задържа дълго време - 300 мл вода ще напусне стомаха за 10 минути. Ако измивате храната с вода, тя бързо преминава през храносмилателната система, допълнително овлажнява сухата храна.

Водата не влияе на киселинността

Влизайки в стомаха по време на хранене, водата не променя значително киселинността на стомашния сок. Да, и действието на храносмилателните ензими, тя не потиска, а по-скоро им помага да се справят по-добре със задачата. Работата на ензимите се извършва в течна фаза, този факт е важен и за усвояването на хранителните вещества след смилането в кръвта.

Дори ако всъщност ядете сухи храни, самото тяло тайно ще освободи необходимото количество течност в стомаха и червата. Между другото, около 2 литра течност на ден се освобождава в стомаха!

Човешкото тяло е сложна система. Дори и да пиете галон вода, това не влияе на киселинността. Ако стомаха чувства, че не може да се справи с процеса на храносмилането, той ще развие нова порция ензими и ще повиши киселинността на стомашния сок, Между другото, водата влиза в стомаха и заедно с храната, примерно един портокал е 80% вода.

Водата не влияе на скоростта на храносмилането

Привържениците на яденето на суха храна твърдят, че ако влезе в стомаха, докато яде, водата изтласква неразградена храна от стомаха направо в червата. Поддръжниците на питейната вода мислят, че дори ако течността напусне стомаха по-рано от твърдите тела, тя не влияе на скоростта на храносмилането им и със сигурност не изтегля част от храната в червата

И все пак, възможно ли е да се пие по време на хранене?

Изводът е прост: ако сте свикнали да пиете нещо по време на хранене, можете да продължите без разкаяние! Водата, ако я пиете правилно, не носи никаква вреда. Напротив, течността помага за омекотяване и по-добро смилане на суха храна, подобрява работата на храносмилателните ензими и подобрява усвояването на полезни хранителни вещества. Не трябва да пиете, докато не дъвчете и не поглъщате храната - тя трябва да бъде напълно наситена със слюнка.

Има още един плюс: когато човек пие по време на хранене, той прави най-малкото, но спира, а това забавя хода на храненето. В резултат на това се консумира по-малко и злополучното усещане за тежест след преяждане може да бъде забравено!

Ако сте свикнали да пиете вода, а искате чай, няма разлика. Течността влияе равнозначно на храносмилателните процеси, било то чай, вода с лимон или кафе. И въпреки че температурата на течността също не влияе на киселинността и скоростта на храносмилането, специалистите по хранене все още препоръчват избягването на твърде студена и прекалено топла вода .

Навикът за пиене на вода с лед може да предизвика не само процесите на ферментация и гниене в стомаха, но и да причини такива заболявания като колит, ентерит и дисбактериоза.

Да пиеш или да не пиеш зависи от теб! Ако решите да не пиете, такъв навик определено няма да ви навреди. 

 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft