Ето какво се случи с момчето, което се съгласи да тества ваксина срещу коронавирус

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Ето какво се случи с момчето, което се съгласи да тества ваксина срещу коронавирус
10515
Ето какво се случи с момчето, което се съгласи да тества ваксина срещу коронавирус

Преди три седмици Джак Сомърс отива в университета в Оксфорд за да изпълни една доста отговорна задача. Той доброволно ще си сложи експерименталната ваксина срещу коронавируса, на която целият свят разчита.

Джак е само един от 10 хиляди доброволци в цялото Обединено кралство, а за "работата си", той получава 235 паунда.

Ваксината на Оксфорд е само една от многото, които се разработват по света, но е тази, на която най-много хора възлагат своите надежди. Правителството на Великобритания е инвестирало 43 хил. паунда в лабораториите, които провеждат тестовете. Ваксината е и единствената надежда хората да се върнат обратно към нормалния си начин на живот.

"Аз бях част от първата фаза. Сега има нужда от още десетки хиляди британци, които в следващите седмици да заемат моето място. Процесът може да е по-досаден, отколкото очаквате. Той включва много административна работа, както и въпросник, в който ви задават всеки възможен въпрос, свързан с вашето здраве. Ако сте одобрен, ви викат в болницата", разказва Джак.

След като кандидатства, той е повикан в болницата "Сейнт Джордж". Преди това се е самоизолирал в апартамента си в Лондон за два месеца. Той живее сам, а съвсем наскоро останал и без работа.

"Озовах се в чакалнята заедно с още няколко човека, които предположих, че са там за същото нещо. Единствените тестови обекти, за които знаех до този ден, бяха три макаци. Въпреки че имахме една и съща съдба, ние така и не си поприказвахме", споделя Сомърс. 

По думите му, по време на първата си визита в болницата, той дава кръв и урина за изследвания, подписва декларация и гледа видео, в което му обясняват, че очакват да получи леки странични реакции. След това се прибираш вкъщи и чакаш да получиш зелена светлина, ако изследванията ти са добри. През това време, семейството и приятелите му му задават какви ли не въпроси.

"Те бяха притеснени, че ще бъда заразен с коронавирус като част от изследването. Това не е вярно", обсянва Джак. На втория ден след първите тестове, той праща имейл за да попита, кога ще получи инжекцията. Отговорът обаче го стряска: "Успокой се и почакай". Малко по-късно е повикан отново в болницата, за да бъде ваксиниран.

"Инжекцията е безболезнена. След това получаваш термометър и си длъжен да записваш всичките си симптоми в онлайн дневник. Но единственият страничен ефект, който имах аз, бе параноята. Не знаех, дали съм от 50%, които са получили ваксината или 50%, които са получили друг медикамент. Няколко вечери си легнах с лека температура, но не е ясно, дали не съм си въобразил това", спомня си Джак. Той така и не получава други симптоми, което го кара да се чувства обнадежден. Когато обаче чува, че трите маймуни, върху които е тествана ваксината, все пак са се разболели от коронавирус, надеждата му умира.

Джак няма да бъде умишлено заразен с коронавирус, но през следващите седмици той ще посещава болницата за още няколко теста. "Иска ми се някой ден да кажа на внуците си, че съм тествал ваксината, която е спасила света", категоричен е Джак.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft