Ето как да защитим дома си от вируси и почистим при липса на дезинфектанти

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Ето как да защитим дома си от вируси и почистим при липса на дезинфектанти
37439
Източник: mila.bg
Ето как да защитим дома си от вируси и почистим при липса на дезинфектанти

Паниката покрай разпространението на коронавируса прераства в истерия. Свидетели сме на нещо невиждано досега - хората се запасяват с дезинфектанти и лекарства, което съвсем естествено води до празни щандове в магазините.

Ако не сте от хората, които приемат ситуацията като военно положение, то сигурно вече сте забелязали, че от рафтовете изчезнаха освен дезинфектантите, също така течните сапуни, антибактериалните кърпички с алкохол и всички подобни продукти от първа необходимост. Как тогава да почистим дома си от евентуални болестотворни бактерии и вируси?

Днес ще ви споделим препоръките на топексперта по хигиена, проф. Емил Воденичаров, дм, ръководител на Катедрата по хигиена към Медицинския университет в София:

Хигиената е единственото средство извън рязкото ограничаване на контактите, с което можем да намалим риска от зараза . Да си мием ръцете и да дезинфекцираме и тях, и домовете, и вещите си, препоръчват здравните власти. Но паническото изкупуване намалява дезинфектантите в търговската мрежа. Може ли да се използват самоделни препарати и стоки с други предназначения?

блокче сапу

С известен компромис, изглежда, може. Най-лесно е заместването на течните сапуни с класическите твърди форми. При тях засега не се забелязва търсене и може да се избира от няколко вида антибактериални калъпчета. Представата, че течните са похигиенични, е много спорна.

Мръсен сапун няма, 

категорични са лекарите. По важното от това какъв е миещият агент е просто да се мием - старателно и продължително. Нещо, което не е много често срещано у нас.
Установено е също, че мъжете се мият по-формално от жените. Справка: преди няколко години един посланик на Франция у нас беше единственият от група участници, който издържа проверката на иновативен скенер за визуализиране на микроби по ръцете.
В движение може да се ползват спиртни или друг вид еднократни кърпички с дезинфектанти. Ако са свършили, може да се направи самоделка от спирт, дестилирана или преварена вода и по желание малко глицерин или гел от растението алое вера срещу прекаленото изсушаване на кожата. Пропорциите трябва да са така изчислени, че

спиртът да е поне 60 градуса

Най-лесно е пресмятането, когато изходно се използва спирт над 90 градуса. 
пухенка в ръцете
Освен старателно често миене и особено след като се приберем вкъщи, е важно да не внасяме патогени и с връхното си облекло и обувките. Дрехи като палта и якета, които не се перат всеки ден, събличайте до входната врата и ги слагайте да се проветряват за около 3 часа, съветва проф. Емил Воденичаров, дм, ръководител на Катедрата по хигиена към Медицинския университет в София.
Тоалетите, с които сме били през деня, са за пране, в дома си обличаме чисти. Ръкавиците и шаловете също отиват в пералнята.
обувки в антрето
Проф. Воденичаров е категоричен и в съвета да си събуваме обувките в коридора. Наложилото се като критерий за “граждани” влизане с обувки вкъщи е грешка. Улиците на българските градове по принцип са богати на пресни или разпрашени кучешки и други фекалии, мръсотия и обитаващата я болестотворна флора, а сега се добавят и нови опасности. 

Вирусите витаят във въздуха сравнително закратко, но се “утаяват” 

по всички повърхности и в зависимост от средата оцеляват от 2-3 до 8 и повече часа.
Това обяснява призивите често да се хигиенизират и работните места, и домовете с дезинфектанти.
Най-мръсното място е дръжката на вратата, ако няма препарати или спирт, течност за чистачки върши работа
почистващ разтвор
Биоцидните препарати за под и твърди повърхности обаче също се изчерпват или цените им растат спекулативно. Най-лесно е да се направи домашен вариант от вода и белина. За да има ефект срещу заразите,

на 9 части вода се добавя 1 част белина,

препоръча проф. Воденичаров. Вариантът не е подходящ за повърхности, които може да променят цвета си от белината - тя има и избелващо действие.
Проба от вътрешната страна на мебелите или върху част от пода, която не се вижда, решава въпроса. Ако разтворът се сложи в шише с помпа за пулверизиране, може да се ползва и за безконтактно напръскване. Важно е да не се комбинира белината (натриев хипохлорид) с други почистващи препарати (особено съдържащи киселини) и да не се предприема накуп генерално чистене с разтворите с белина - отделя се хлор.
дръжката на вратата
Още по-старателна трябва да е дезинфекцията на пипаните от много хора места. И на работа, и вкъщи

най-мръсните места са дръжките на вратите

- там вирусите са живи до 8 часа и ако не се почистват, може да се предават верижно на всеки следващ, който ги пипа, обясни експертът по хигиена. На втора позиция като рискови места са “копчетата” в асансьорите, кранчетата в баните и бутоните на тоалетните.
Тези суперкритични зони трябва да се почистват многократно през деня с дезинфектанти. Ако няма готови разтвори, може да се ползва спирт - поне 60 градуса. Ако и спиртът е дефицитен? Проф. Воденичаров дава идея в краен случай да се бърше със зимна течност за чистачки.
Човек се досеща и сам, но ученият напомня, че при чистенето с дезинфектанти и заместителите им трябва да се използват ръкавици. Най-удобни са тънките от вида, който хранителните вериги слагат за хляба. Ако се използват многократни, трябва да се заделят само за тази цел и ръцете да се почистват веднага след свалянето им.

Най-опасната лична вещ е телефонът

Проучване на Университета на Аризона установи, че по смартфоните има 10 пъти повече микроорганизми от тоалетната седалка, която поради подозрения за зарази се почиства по-често. С мобилните устройства не е така. Пипаме телефоните многократно, а вероятността преди това да сме си измили ръцете, е нищожна.
почистване телефон
Минавайте с препарат екранчетата и тялото на телефона, колкото пъти през деня се сетите, дори да спазвате всички норми на вирусния етикет, препоръчва проф. Воденичаров. Това може да стане с препарат за монитори. При вариантите тип кърпичка няма риск влага да влезе във вътрешността и да повреди апарата. Ако се ползва течност, не се прилага директно, а се навлажнява микрофибърна кърпичка - може и тази, с която се почистват очила.
Експертът по хигиена напомня по време на епидемичния риск да се използват затворени кошчета за боклук, отпадъците да не се пипат и ръцете да се мият след изхвърлянето.

Носенето на зимните или други ръкавици в градския транспорт и на обществени места

е уместно. Но може да е гаф при неправилно използване. Пъхната в джоба, мръсната ръкавица заселва мястото с микрофлора. Епидемиологичният етикет предполага еднократни ръкавици. Или използваните многократно преди поставяне в джоба внимателно да бъдат обърнати наопаки подобно на сгъването на чорапите
Дай твоята оценка:
3 от 9 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft