Ето как да накараме теменужката да цъфти обилно 10 месеца в годината:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Ето как да накараме теменужката да цъфти обилно 10 месеца в годината:
6278
Ето как да накараме теменужката да цъфти обилно 10 месеца в годината:

Сенполия или африканска теменужка  е общоприетото име за стайната теменужка , която отглеждаме у дома. Тези мънички красиви цветя с правилна грижа цъфтят 10 месеца в годината. Прекъсването на цъфтежа обикновено се случва през горещите летни месеци.
Ако искате теменужката да ви радва с  изобилен цъфтеж , тогава трябва да следвате няколко правила. Всяка грешка в грижите засяга предимно цъфтежа на растението. 

стайна теменужка

Правилна грижа за теменужките

1. Саксията на теменужката не трябва да бъде голяма. В голяма кореновата система расте твърде много и всички сили на растението отиват за поддържането й, вместо за цъфтежа.

2.

Почвата трябва да бъде универсална или специално създадена за сенполия. Не я вземайте отвън - такава почва може да бъде заразена с вредители, а теменужките са изключително чувствителни към тях. Освен това за теменужката ви е нужен добър дренаж.

3. Растението обича светлината, но директните лъчи на слънцето ще унищожат теменужката. Следователно, тя е идеална за северните или западните прозорци, където слънцето е рядкост. Можете да се опитате да гледате теменужката и на слънчевия перваз, но тогава просто се нуждаете от щори или комарници, които да разсейват светлината.
теменужка на прозореца

4. Теменужката е топлолюбиво растение, следователно, ако е студено или постоянно става течение от прозореца, няма да й е приятно. Но не прекалявайте: топлината също не е най-добрият микроклимат за това цвете. Идеалната температура е 16-21 градуса.

5. Теменужките трябва да се пръскат внимателно - на малки порции, като се опитате водата да не попадне върху цветовете. Перфектното поливане на теменужките става в чинийката. Ако поливате директно в саксията, опитайте да наливате водата на тънка струйка, като гледате тя да не попада в центъра на листата (розетката) - от това цветята гният и умират.
поливане на теменужка

6. Препоръчва се торенето да не се извършва повече от веднъж месечно. Предозирането на средствата за подхранване засяга листата - те пожълтяват и падат.

7. За да е розетката чиста и растението да цъфти добре, розетката обикновено се оформя. Не забравяйте да премахнете увяхналите цветчета и пожълтелите листа (без да вадите корените), както и малките съседни розетки. Те потискат цъфтежа и се разрастват листата. Красивата розетка се оформя с достатъчно светлина (периодично обръщайте цветето от различни страни към светлината) и отстраняването на излишните листа.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft