Виждате ли понякога "мушички" пред очите си? Ето какво ги причинява и колко опасно може да бъде:

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Виждате ли понякога "мушички" пред очите си? Ето какво ги причинява и колко опасно може да бъде:
8309
Виждате ли понякога "мушички" пред очите си? Ето какво ги причинява и колко опасно може да бъде:

Случвало ли ви се е да виждате летящи "мушички" пред очите си? Това е едно доста неприятно явление. Мътнините (както още се наричат тези "мушички") се движат в унисон и по същия път като очите, дразнещи и напрягащи зрението. Някои хора имат главоболие от това явление. При контакт с лекар обаче не се откриват патологии. И така, откъде идват тези "мушици"?

мушици в окото

"Мушиците" представляват медицински феномен

Досадните мътнини имат медицинско наименование - миодезопия . Този процес се изразява в засенчването на стъкловидното тяло . За да разберете причината за появата им, трябва първо да сте наясно с анатомията на окото.

Този орган е доста сложен по структура:

анатомия на окото

  • отвън има роговица, която е протеинова обвивка;
  • средната обвивка е съдова и включва ириса, който придава на очите определен цвят;
  • следва прозрачно тяло, наречено леща. Тя е важен елемент от механизма за пречупване на светлината;
  • вътрешната част на лигавицата на окото включва ретината, която е отговорна за възприятието на светлината и за предаването на информация към мозъка;
  • между ретината и лещата е стъкловидното тяло, което заема по-голямата част от очната ябълка. По принцип то трябва да е прозрачно. Тогава човек ще може да възприема света около него без изменения. Но ако червени кръвни телца или други клетки проникнат там, тогава нормалното преминаване на светлината става трудно. Тези външни елементи хвърлят сенки върху ретината. Така се появява усещането за плуващи "мухи" (наричани още червейчета, попови лъжички и др.).
Промени в стъкловидното тяло настъпват и с напредване на възрастта - т.нар.дегенеративни промени, които също оказват влияние върху прозрачността му.

мушички в очите

Опасни ли са "мушичките"?

По правило миодезопията не причинява увреждане на зрението, не оказва отрицателно въздействие върху мозъка и като цяло върху здравето. Тя е временно явление - и възниква, и изчезва внезапно. Появата на "мушички" обаче не винаги е безобидна - и може да бъде симптом на някои опасни неразположения. Например, въпросните мътнини могат да станат предвестници на развитието на увеит - заболяване, свързано с възпалителни процеси в хороидеята на окото. "Мушичките" могат също да са резултат от кръвоизлив в стъкловидното око или отлепване на ретината.

Следователно, ако зрението ви започне да се влошава, придружено от постоянно трептене на вътрешни „сенки“, трябва да се консултирате с лекар за пълен преглед.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft