Защо напълняваме даже и да гладуваме

вход през zajenata.bg
За Жената
Диети
Защо напълняваме даже и да гладуваме
3788
Защо напълняваме даже и да гладуваме

Защо някои хора трупат килограми, макар че ядат много малко. Защо пълнеят дори “от въздуха”? Отговор на този въпрос, който си задават много хора, откриваме в статията на д-р Павел Евдокименко - ревматолог и психофизиолог, академик от Руската академия на науките (РАН), автор на повече от 12 книги.

Според него има няколко причини за това човек да пълнее “от въздуха”. Ето най-интересните моменти от тази статия.

“Да, по принцип човек пълнее, когато изразходва по-малко калории, отколкото приема с храната. Това до голяма степен е вярно, но съществуват състояния, когато човек трупа килограми дори и да яде много-много малко”, твърди специалистът. И изброява причините за това:

Недостатъчна функция на щитовидната жлеза - хипотиреоидоза 

При това състояние щитовидната жлеза изработва недостатъчно хормони и по принцип такъв човек, най-често жените, започва да трупа наднормени килограми “от въздуха”. Съществуват външни характерни признаци на хипотиреоидозата: подпухнало лице, “пухкаво” тяло. Какво да правите? Разбира се, посетете ендокринолог и вероятно той ще подбере най-подходящите лекарства за щитовидната жлеза.

Продължителен стрес

Качването на килограми е реакция на организма. Ако човек пълнее заради стрес, той има закръглени бузи и коремче. Но приемът на успокоителни препарати може да провокира допълнително покачване на килограми. Най-подходящият начин за борба с наднорменото тегло, предизвикано от стрес, разбира се, е движението - продължителните разходки или плуването.

Хронично недоспиване, безсъние

При недоспиване човек получава всъщност същия стрес, изработват се стресови хормони и започват да покачва килограми. И той компенсира недоспиването с приема на калорична храна. Затова се опитайте по възможност да организирате деня си така, че да се наспивате. Това, естествено, не се отнася до хората с хронично безсъние. Д-р Евдокименко препоръчва при такава ситуация прием на 5 валериана наведнъж. И скоро ще заспите.

Приемът на лекарства, техните странични ефекти

Кои лекарства водят до напълняване? Разбира се, на първо място това са хормоните - тези, които се предписват на болни с ревматични заболявания; женските полови хормони; много от препаратите против повишен холестерол, както и лекарства за понижаване на кръвното налягане. 

Ако пиете някакво лекарство седмица, две, три, то най-вероятно няма да напълнеете от това. Но ако го приемате с месеци и години, много често наднорменото тегло ще е следствие от тези лекарства. 

Нарушена бъбречна функция

Често хората напълняват и от нарушена функция на бъбреците, черния дроб или заради това, че употребяват много сол. Обикновено такива хора изглеждат така: голям корем при условие, че имат слаби ръце и крака. Човекът не е дебел, но коремът му е голям, изпъкнал.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft