Защо окапват пъпките на орхидеята и как да спасите цъфтежа? Ето какво да направите:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
За Дома
Защо окапват пъпките на орхидеята и как да спасите цъфтежа? Ето какво да направите:
22143
Защо окапват пъпките на орхидеята и как да спасите цъфтежа? Ето какво да направите:

Търпеливо чакаме орхидеята да разкрие великолепни цветя, но изведнъж пъпките пожълтяват, изсъхват и падат. 

Защо пъпките на орхидеите не се отварят, какви са причините за преждевременната им смърт, ще разгледаме подробно в тази статия.
Най-популярните домашни орхидеи са фаленопсис, те лесно се отглеждат у дома, тъй като тези тропически растения не изискват специален температурен режим и висока влажност. 

За да видите дългоочаквания цъфтеж на орхидеите по време на образуването и отварянето на пъпки, трябва особено внимателно да следите условията на цветето - това е осветление, влажност, температура, редовност на поливането и наторяването.

Защо пъпките падат от орхидеята 
Основните причини за падащи пъпки на орхидеи:

- липса на светлина;
- преовлажняване или недостатъчно поливане;
- сух въздух;
- въздушно течение;
- резки температурни промени;
- появата на вредители или болести;


1 Осветеността за орхидея на ден трябва да бъде най-малко 10 часа и не повече от 14 часа. 
Недостатъчната дневна светлина привежда растението в състояние на покой, когато растежът на листата спира, цъфтежът, който е започнал, се прекъсва, което води до падане на пъпки. Ако вашата орхидея е искала да цъфти в най-неблагоприятното време на годината, тогава тя се нуждае от изкуствено осветление. Светлината е необходима на цветето за фотосинтеза, в която се синтезират необходимите вещества за живота и растежа на клетките, с кратко време на светлината на деня по-малко от 10 часа, растението ще има достатъчно вещества на ден само за поддържане на живота и орхидеята ще загуби пъпки.


2 Когато се дехидратира, орхидеята не получава достатъчно вода за живот и първите, които страдат са пъпките, те бързо изсъхват и опадат. При липса на поливане за дълго време всички възрастни листа стават мудни, в началото долните листа се набръчкват, след това те бързо пожълтяват.
Неадекватното поливане и преовлажняване може да доведе до дехидратация на растението  .
Поливането на орхидеята трябва да се извърши чрез потапяне на саксията във вода за 10-15 минути, като през това време корените на орхидеята, които имат гъбеста повърхност, се насищат с вода и стават зелени. След като извадите съда от водата, излишната течност трябва напълно да се оттича през дренажните отвори.


3 Ниска влажност - Фаленопсисът като тропическо цвете стабилно толерира сухата атмосфера в апартамента дори през зимата с включено отопление. По време на сезона на цъфтеж, деликатните пъпки в суха атмосфера при съдържание на влага под 60% изсъхват и опадат. За да изключите това, поставете орхидеята върху широк поднос, пълен с мокър сфагнум или камъчета. Пръскането на растението не дава желания ефект.

4 Резки спадове на температурата - Растенията се чувстват по-добре, когато има приток на пресен кислород. Когато проветрявате помещението, уверете се, че цъфтящите растения не са на пътя на потока въздух и течението, в противен случай пъпките ще окапят. Ако орхидеята е на перваза на прозореца, не отваряйте прозореца, особено през зимата, не само пъпките ще страдат от студеното течение, цветното стъбло може напълно да изсъхне и да се появят тъмни петна по листата.

5 Излишен тор - За разлика от всички цветя, една орхидея е по-добре минимално да се подхранва, отколкото да се прехранва. Това растение е пригодено да се развива с минимални дози хранителни вещества, поради което за тор се използват специални хранителни разтвори за орхидеи с ниска концентрация. С излишък от торове растежът на орхидеите се инхибира и по време на цъфтежа това води до падане на пъпки и бързо увяхване на цветята. Препоръчва се в началото на цъфтежа напълно да спрете торенето на орхидеята. 

6 Болести и вредители на орхидеи.
Появата на петна, точки, лепкава плака, паяжина или налепи по листата означава наличието на вредители или болести по растението. Всички тези фактори отслабват орхидеята, тя няма да цъфти напълно, докато не оздравее.

 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft