Какаовите напитки могат да помогнат за облекчаване на стреса, като същевременно неутрализират негативния ефект на мазните храни, към които много от нас посягат, когато са стресирани.
Ако ядете мазни храни по време на стресови периоди, пиенето на какао може да ви помогне да се възстановите от стреса по-бързо, според ново проучване, пише Medical News Today .
Въпреки че сме склонни да се обръщаме към храни с високо съдържание на мазнини по време на стрес, консумацията на какао може да ни помогне да се възстановим по-бързо от физиологичните ефекти на стреса. Това показва ново проучване на Университета в Бирмингам в Обединеното кралство.
Авторите на изследването, публикувано в списанието Food & Function , вече са доказали, че консумацията на мазни храни може да повлияе негативно на съдовата функция и да намали кортикалната оксигенация по време на стресови ситуации, както и да предотврати последващото възстановяване на организма.
Какаото съдържа флаванола епикатехин, който отпуска слоя ендотелни клетки на кръвоносните съдове, подобрява тяхната функция и регулира високото кръвно налягане, което е често срещана реакция на стрес.
Консумацията на какаови напитки е свързана с по-добра реакция на стрес
За това проучване учените са набрали 23 млади, здрави индивида, мъже и жени.
Съдовата им функция беше оценена чрез измерване на медиираната от кръвния поток дилатация на брахиалната артерия, която показва колко може да се разшири артерията, когато кръвният поток се увеличи. Това беше измерено в началото на изпитването и след това 30 и 90 минути след стресиращата задача.
В групата с висок епикатехин, 30-минутната дилатация, медиирана от потока, е по-ниска, но вече се е подобрила значително след 90 минути, което показва по-бързо възстановяване от ефектите на стреса.
Измерени са и други ефекти на стреса, включително префронтална кортикална оксигенация, кръвен поток в предмишницата, кръвно налягане , сърдечно-съдова активност, диаметър на общата каротидна артерия и кръвен поток, както и настроение. При тези измервания не са наблюдавани разлики между групите с високо и ниско съдържание на епикатехин.
Защо мазната храна влошава стреса?
Въпреки че храните с високо съдържание на мазнини могат да бъдат вкусни и успокояващи, предишни изследвания категорично показват, че ако човек иска да се възстанови от негативните ефекти на стреса, всъщност е най-добре да избягва такива храни. Това важи особено за хора, които имат стресираща работа или които изпитват стрес редовно.
„Силно стресиращите работни места могат да увеличат риска от сърдечно-съдови заболявания с до 40% в сравнение с хора, които не са изложени на тези стресови фактори. Това вероятно се дължи, поне отчасти, на продължаващо увреждане на съдовата функция, причинено от стрес, което може да се превърне в трайно увреждане“, каза съавторът на изследването д-р Катарина Рендейро, преподавател по хранителни науки в Университета в Бирмингам.
Д-р Ченг-Хан Чен, сертифициран интервенционален кардиолог и директор на Програмата за структурни сърдечни заболявания в Медицинския център MemorialCare Saddleback в Калифорния, който не е участвал в проучването, отбелязва възможните ефекти от дългосрочния стрес върху хора, които нямат време да се възстановят между стресови събития.
Той отбеляза, че „повишените нива на стрес за дълъг период от време могат да доведат до хронично повишаване на хормоните на стреса, възпаление и кръвно налягане, което след това може да причини сърдечно-съдови заболявания като хипертония, инфаркт или инсулт“.
Рендейро посочи, че дори малко намаляване на дилатацията, медиирана от потока, може да доведе до значително увеличение на риска от сърдечно-съдови заболявания.
Защо какаовите флаваноли могат да неутрализират ефектите на стреса
Според д-р Катарина Рендейро не е напълно ясно защо консумацията на мазнини забавя възстановяването на медиираната от потока дилатация след психически стрес, въпреки че има доказателства за повишени нива на триглицериди и С-реактивен протеин в кръвта няколко часа след консумация на мазни храни. Повишените нива на тези вещества намаляват азотния оксид, произхождащ от ендотела, нарушавайки неговата функция. Това би могло да е причината какаото да помага.
Мишел Рутенщайн, диетолог по превантивна кардиология и експерт по сърдечно здраве в EntirelyNourished, която също не е участвала в проучването, твърди, че какаовите флаваноли „могат да помогнат за съкращаване на времето за възстановяване от стрес, независимо от консумацията на мазни храни, благодарение на способността им да повишават нивата на азотен оксид“.
Рендейро също отбеляза, че епикатехинът в какаото увеличава „наличността на вазодилататор – азотен оксид, за който е известно, че подобрява съдовата функция“.
„Флаванолите“, обяснява Рутенщайн, „са вид флавоноиди, група растителни съединения, известни със своите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Други източници на флаваноли са зеленият чай , ябълковите кори, горските плодове и гроздето.“
Има и индикации, каза Рендейро, че „богатите на триглицериди липопротеинови частици могат да причинят директно увреждане на съдовата стена. От друга страна, консумацията на мазнини може косвено да причини ендотелна дисфункция чрез увеличаване на оксидативния стрес“.
Какаото, зеленият чай и горските плодове могат да помогнат в борбата със стреса
Учените обаче установили, че по всички данни какаото не е имало благоприятен ефект върху намаляването на спада в мозъчната оксигенация, причинен от стрес. „Промените в кръвния поток към мозъка, причинени от стрес, могат да доведат до когнитивни промени, като например затруднена концентрация, проблеми с паметта, нарушено вземане на решения или дори промени в настроението“, обясни Чен.
Въпреки това, резултатите от проучването върху какаото са окуражаващи. „Добрата новина“, заключи Рендейро, „е, че когато сте стресирани, ако не можете да устоите на мазни храни, добавянето на здравословни храни, богати на флаваноли, към това хранене може да намали ефектите на стреса и комбинираните мазнини върху съдовата функция.“
В проучването се посочва, че можете да получите подобно количество полезни флаваноли, както в проучването, като консумирате 5,5 супени лъжици сурово какао, 2 чаши зелен чай или 300 грама горски плодове.
„Разбира се, не искаме да насърчаваме хората да ядат мазни храни, когато са стресирани, но в ситуации, в които това се случва, има допълнителна хранителна стратегия, която може да помогне за смекчаване на тези ефекти“, посъветва д-р Катарина Рендейро, един от авторите на изследването.














