Лечебните свойства на Глухарчето

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Какво лекува глухарчето
39411

Какво лекува глухарчето

  • Листата - за салата с голям здравословен ефект. Цветовете се пият при безсъния. Употребяват се листата и корените. Против атеросклероза. Способства за производството на инсулин. В корените има 20% захари, 40% инулин и 15% белтък. Съдържа много фосфор, калций, калий и желязо. Стимулира стомашно-чревния канал , стимулира черния дроб. Очиства "лошата" кръв. Изхвърля натрия и е полезен за възрастни хора.
  • Корените служат за заместител на кафето . Да не се използува дълго време, защото предизвиква обратни резултати при храносмилането 
  • Вътрешно за възбуждане на апетита и храносмилането, при диспепсия със запек, при болести на черния дроб, жълтеница, застой във вратната вена, хемороиди, кръвоочиститилно средство. 
  • Корените се използват за стимулиране секрецията и тонуса на храносмилателната система, при чернодробни и жлъчни заболявания , за засилване на апетита, при мускулен ревматизъм.
  •  При треска, за възбуждане на апетита, подобряване на храносмилането, при запек, метеоризъм, жълтеница, хепатит, холецистит, ревматизъм, диабет, хипертонична болест, туберкулоза. Външно при екземи, рани, панарици. Особено полезно е при отслабнали и анемично болни. Изсушените корени имат срок на годност 7-8 години в затворени буркани. Предпазни мерки: Не се препоръчва глухарчето да се събира в градските райони, тъй като събира и натрупва оловото от изгорелите газове и от промишлените отпадъци. 
  • При атеросклероза, анемия, пролетна умора, болести на далака, хронични екзема. 
  • Глухарчето е особено полезно за отслабнали и анемични болни. Млечният сок изчиства помътняването на роговицата. Корените се съхраняват 7-8 год. Внимание! Натрупва оловото, да не се събира край пътища.
1 2 3 4 5 6 7 8
9
10 11
Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft