Какво означава да ви се е свил стомахът

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Какво означава да ви се е свил стомахът
1683
Какво означава да ви се е свил стомахът

Когато сте били по-млади, може да сте използвали извинението, че стомахът ви се е „свил“ като извинение да не доядете зеленчуците си. След това, когато десертът се появи, стомахът ви магически „става по-голям“ и имате апетит за нещо сладко.

Но може ли стомахът ви наистина да се свие? И става ли по-малък, ако сте на нов хранителен план или просто ядете по-малко от обикновено? Не е задължително, казват експертите.

Като за начало, процесът на храносмилане е по-сложен, отколкото предполагате, и не включва само стомаха. Когато храната попадне в устата ви, тя се движи надолу по хранопровода до стомаха, през тънките черва и накрая до дебелото черво, преди да бъде изхвърлена.

Ясно е, че стомахът ви е само една част от храносмилателната система. Въпреки това, можете ли наистина да го свиете, когато ядете по-малко? А дали преяждането уголемява пространството? По-долу ви даваме отговори на тези въпроси.

Може ли стомахът ни да се свие

Не. Не е възможно да „свиете“ стомаха си от основния му размер, казва гастроентерологът д-р Маюр Парепали. Той наистина има способността да се разширява като балон, когато ядете или пиете – функция, която се нарича настаняване – но след като стомахът ви изпразни съдържанието си в тънките черва, той се връща към първоначалния си размер. Единственият начин да „свиете“ трайно размера на стомаха си е чрез операция като стомашен пръстен или байпас.

корем

Снимка: iStock

Въпреки това, ако не ядете колкото обикновено за известно време (например когато се опитвате да отслабнете), стомахът ви не е задължително да се свие, но няма да може да побере толкова храна, колкото преди, ако решите да се върнете към старите си размери на порциите. Това обяснява защо сте склонни да се чувствате сити по-бързо, когато ядете обилно след диета. Това е като вашите мускули – ще можете да правите все по-малко и по-малко всеки път, когато не ги използвате.

Размер на стомаха и апетит

Възрастните обикновено имат еднакъв размер на стомаха, независимо от раса, пол или тип тяло. А за повечето хора апетитът не се регулира от размера. Той се регулира от неврони и хормонална сигнализация между стомаха и мозъка.

Когато стомахът е празен или кръвната захар на някого е ниска, това може да стимулира тялото да се чувства гладно. По същия начин, когато сте яли голямо количество храна и стомахът ви се е разширил до максималния си размер, тези сигнали стимулират тялото ви да се чувства сито и да спрете да ядете. Нервната стимулация и освобождаването на ензими по време на храносмилателния процес също могат да сигнализират на тялото да се чувства сито.

болки в

Снимка: iStock

Въпреки това промените в диетата, като малки чести хранения, повишен прием на течности и/или прием на храни с високо съдържание на протеини и фибри, могат да накарат тялото ви да се почувства сито по-бързо и да намалят апетита ви – въпреки че стомахът ви не променя постоянно размера си.

Да и не. Нормалната функция на стомаха ви е да се разтяга по време на хранене, за да поеме достатъчно храна, но след като се изпразни, той се връща към първоначалния си размер. Няма начин да увеличите трайно размера на стомаха си чрез преяждане.

преяждане, пица,

Снимка: iStock

Гастроентеролозите отбелязват, че стомахът ви трябва да се разтяга, за да поеме храна и напитки. Но това не означава, че той магически става по-голям и остава такъв след обилно хранене. Вместо това той се връща към предишния си размер за около четири часа или по-малко, докато храната се избутва към тънките черва.

Може ли водата да уголеми стомаха

Да, пиенето на много вода или всяка друга течност може да разшири стомаха ви. Водата се движи през храносмилателния тракт бързо в сравнение с храната, така че приемът на твърде голямо количество може да накара стомаха да се разшири и да сигнализира за чувство на ситост. Само не забравяйте, че след като се изпразни, стомахът ви ще се върне към първоначалния си размер.

Могат ли фибрите да свият стомаха

Фибрите няма да свият стомаха ви, но могат да ви накарат да се почувствате по-сити по-бързо, защото отнемат повече време за смилане. Определен вид фибри, наречени разтворими, могат да помогнат на водата да стигне до дебелото черво и да доведе до по-пълноценно движение на червата. Чрез това допринасят за изпразване на долния храносмилателен тракт и предотвратяват запек, което може да помогне на корема ви да стане плосък, въпреки че това не е свързано с размера на стомаха.

фибри istock

Снимка: iStock

Храни с високо съдържание на фибри като плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения и ядки също определено заслужават място във вашата диета. Фибрите насърчават редовните движения на червата, контролират нивата на холестерол и поддържат кръвната захар в норма, но могат също така да поддържат загуба на тегло, ако това е вашата цел.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft