 
                        
	 Ацеролата е малко дърво или храст, което ражда малки червени плодове. Прилича на европейската череша. Расте в Южна Америка, Бразилия, Ямайка. Сокът от ацерола е популярен в Бразилия, както портокаловия сок в Северна Америка. Използва се като антивъзпалително, диуретично средство, подпомага сърцето и лекуването на рани, а като хранителна добавка се употребява при анемия, диабет, високо ниво на холестерол, проблем с черен дроб, ревматизъм и др. Употребата на ацерола в Северна Америка се дължи на високата концентрация на витамин С, заради антиоксидантните свойства.
	За сравнение – портокалите дават от 500 до 4000 ppm витамин С или аскорбинова киселина, докато в тестове с ацерола тя е порядъка 16,000 до 172,000 ppm.  Ацеролата може да съдържа до 4,5% витамин С, в сравнение с 0,05% в обелен портокал. Съдържанието на витамин С в ацеролата варира в зависимост от зрелостта на плода, сезона, климата и местността. Когато плодът започне да узрява се губи голямо количество витамин С, затова Ацеролата, която се използва в търговията, се бере докато плодът е зелен.
	 Ацеролата  доставя два пъти повече магнезий, калий и витамин В5 в сравнение с портокала. Също така съдържа вит.А, рибофлавин, вит.В3 и др.
	 Ацеролата  е била обект на немалко клинични проучвания, главно заради консумацията й като хранителен продукт. Според някои изследвания кората, листата и плодът й имат антигъбични свойства.
	Последни поручвания в козметиката показват, че витамин С е силен антиоксидант и бори свободните радикали, за това екстрактът от ацерола се появява в козметични кремове, които борят състаряването. Освен витаминното съдържание, ацеролата съдържа и минерални соли, които са в помощ на уморената и стресирана кожа. Това, заедно с протеините, хидратира кожата и подобрява състоянието на капилярите.
Едва ли ще ви бъде лесно да се снабдите с прясна ацерола в България, но я има в аптеките на ампули. Така се продава. Ако все пак успеете да се снабдите, вижте как и защо да я употребявате
За ацеролата накратко:
	Основен метод на приготвяне: сок
	Основни свойства:  кръвоспиращо, антигъбично,антиоксидант 
	Основна употреба: заради високото съдържание на вит.С, за настинки и грипове, грижа за кожата, anti-aging, здравословен тоник,тонизира сърцето
	Основни странични ефекти: високите дози витамин С могат да предизвикат диария.


 
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                            







