Какво представлява кресонът и за какво се използва

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Кулинарни съвети
Какво представлява кресонът
4579

Какво представлява кресонът

Водолюбиво растение, което се среща в близост до извори и бавно течащи потоци, кресонът е често пренебрегван, зеленолистен хранителен източник, близък роднина на сарепската горчица, зелето и рукoлата. Атрактивно, сочно растение, кресонът има малки, кръгли, леко набраздени листа, които през лятото дават дребни бели цветчета, които прерастват в малки шушулки с два реда ядливи семена. Кресонът се култивира от хилядолетия в Европа, Централна Азия, Северна и Южна Америка, както за храна, така и с лечебна цел.

В кулинарията кресонът се предпочита заради своята многостранна употреба. Може да се използва в зелена салата (и то много хранителна!) или пресен спанак, да се приготви на пара и консумира като зеленчук, както и да се използва като добавка към супи за леко лютив привкус. Кресонът също така е стандартна добавка към сандвичите за междинна закуска във Великобритания.

Тъй като кресонът расте във вода, добре е преди употреба да се измие обилно, след което да се накисне за половин час в разтвор на хладка вода с лимон или ябълков оцет, за да се премахнат замърсителите, паразитите и други нечистотии. За оптимална свежест кресонът може да се потопи във вода и да се съхранява в хладилник за два до три дни.  Преди консумация изплакнете отново и отделете листата от жилките и корените.

1 2 3 4 5
6
Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Още от "Кулинарни съвети"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft