Какво представлява мелазма - пигментните петна

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Съвети за кожата
Какво представлява мелазма - пигментните петна
3053

Мелазма се наричат пигментните петна, които са често срещани и представляват здравословен и козметичен проблем за много хора. От мелазма страдат много рядко млади хора. Пигментните петна се появяват след 35 г., при бременност и излагане на UV лъчи.

Мелазма – пигментни петна
Мелезма произлиза от гр. мelas – черен. Състоянието е характерно за хората с по-тъмна кожа и е много по-често срещано при жените. Мелазмата е прекомерно произвеждане а меланин от меланоцитите (пигментните клетки) и струпването му в дадени участъци от кожата.

Как изглеждат пигментните петна?

Пигментните петна се различават по форма и големина, имат резки очертания, гладки са на пипане, а като цвят варират между жълтеникаво, бежово, сиво-кафяво, тъмно кафяво. Появяват се най-често по горната част на лицето и по-рядко по брадата и шията. Особеното при тях е, че са симетрично разположени.

Различават се три вида мелазма в зависимост от вида на пигментните петна: центрофациална (най-често срещана - засяга челото, носа, бузите и горната устна), пеперудообразна (засяга ноза и бузите), мандибуларна (долната челюст).

Опасна ли е в здравословно отношение мелазмата?

Пигментните петна създават по-скоро емоционален дискомфорт, отразявайки се на самочувствието ви . Тоест мелазмата е повече козметичен проблем, който се отразява негативно на психическото ви здраве.

Какво причинява мелазма ?

Освен на ултравиолетовите лъчи, мелазмата се дължи и на употребата на някои козметични продукти, анемия, прием на контрацептиви и някои лекарства, хормонален дисбаланс, генетична предразположеност, дисфункция на щитовидната жлеза. А тъй като мелазмата е особено характерна за периода на бременността и увеличените нива на естроген, се нарича още маска на бременността.

Лечение на мелазма

Премахването на пигментните петна е трудно и продължително начинание, а успекът зависи от това колко надълбоко в кожата са разположени петната, какъв вид са и т.н. Трябва да се консултирате с дерматолог, ендокринологм гинеколог и др., които да диагностицират основния здравословен проблем, причиняващ пигментни петна. С цел намаляване на пигментните петна, трябва да избягвате излагането на слънце. А по време на бременност не използвайте никакви избелващи и терапевтични продукти, както и не се подлагайте на различни процедури при премахване на петната. В този период се препоръчва единствено прием на витамин С и В-комплекс. А няколко седмици след раждането и възстановяването на хормоналния баланс, маската на бременността изчезва от само себе си.

А при много тежки състояние, някои прибягват до химически пилинг , микродермоабразио и дермоабразио (премахване на повърхностния слой на кожата) или лазерната терапия за премахване на пигментните петна.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Красива кожа
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft